IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влошава се оценката за бизнес климата в сферата на услугите през февруари

Повечето мениджъри са с оптимистични нагласи за следващите три месеца, сочат данни на НСИ

12:27 | 28.02.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Общият показател на бизнес климата в България през февруари запазва приблизително нивото си от предходния месец (от 22,8% на 22,6%), отчитат данни на НСИ. Повишение на показателя се наблюдава в промишлеността, докато в строителството и търговията на дребно запазва нивото си от януари. Единствено в сектора на услугите е регистрирано понижение.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се повишава с 0,7 пункта (от 23,3% на 24%) в резултат на позитивните оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. По тяхно мнение настоящата производствена активност е неблагоприятна, но прогнозите им за дейността през следващите три месеца се подобряват.

Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила продължават да бъдат основните проблеми за развитието на бизнеса, като през последния месец се наблюдава засилване на отрицателното въздействие на втория фактор. Преобладаващата част от мениджърите очакват продажните цени в промишлеността да запазят равнището си през следващите три месеца.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Съставният показател на бизнес климата в строителството през февруари остава на нивото си от предходния месец (от 27% на 27,2%). Очакванията на строителните предприемачи както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и за дейността през следващите три месеца, са оптимистични. Най-сериозните пречки за дейността на предприятията остават свързани с несигурната икономическа среда, недостига на работна сила и цените на материалите. Прогнозите на мениджърите са за известно увеличение на продажните цени, макар по-голяма част от тях да очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ запазва нивото си от януари (от 24,8% на 24,9%). Оценките на търговците на дребно за обема на продажбите през последните три месеца са леко влошени, докато прогнозите им за следващите три месеца са благоприятни. Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша, недостигът на работна сила и недостатъчното търсене продължават да са основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса в сектора, като анкетата отчита намаление на негативното влияние на последния фактор.

В сравнение с предходния месец нараства делът на търговците на дребно, които предвиждат продажните цени да се повишат през следващите три месеца.

Източник: НСИ Източник: НСИ

През февруари съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ намалява с 2,9 пункта (от 15,8% на 12,9%) главно поради влошените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. По-умерени са и мненията им относно настоящото и очаквано търсене на услуги. Най-сериозните затруднения за дейността остават несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила, като спрямо януари се наблюдава намаление на отрицателното въздействие на първия и третия фактор. Мениджърите не очакват промяна в продажните цени в сектора на услугите през следващите три месеца. 

Източник: НСИ Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още