IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимистични очаквания водят до по-добра оценка на бизнес климата у нас през януари

Несигурната икономика и недостигът на кадри остават проблем за предприемачите

11:54 | 30.01.24 г.
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Общият показател на бизнес климата у нас се повишава с 3 пункта през януари на месечна база, достигайки 22,8%. Ръст на показателя е регистриран във всички наблюдавани сектори – промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги, сочат данни на НСИ за стопанската конюнктура през първия месец от годината. Това е първото повишение на показателя от лятото на 2023 г. 

Източник: НСИ Източник: НСИ

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се увеличава с 2,6 пункта (от 20,7% на 23,3%), което се дължи на подобрените оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Благоприятни са и прогнозите им за производствената активност през следващите три месеца.

Източник: НСИ Източник: НСИ

През януари 2024 г. средното натоварване на мощностите е с 1 пункт под нивото от октомври 2023 г. и достига 75,2%, като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда недостиг от мощности.

Най-сериозните затруднения за дейността остават свързани с несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, посочени съответно от 49,2% и 34,1% от предприятията.

По отношение на продажните цени в промишлеността мениджърите предвиждат леко увеличение през следващите три месеца.

През януари съставният показател „бизнес климат в строителството“ нараства с 4,6 пункта (от 22,4% на 27%) в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Осигуреността на производството с поръчки се запазва в сравнение с три месеца по-рано и се оценява на 6,1 месеца. Същевременно мениджърите очакват и увеличение на новите поръчки през следващите шест месеца, което според тях ще доведе до активизиране на дейността в краткосрочен план.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостигът на работна сила продължават да бъдат основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса в сектора, като през последния месец се отчита намаление на отрицателното влияние на първия фактор.

Според последната анкета делът на мениджърите, които очакват продажните цени в строителството да се повишат през следващите три месеца, се увеличава и достига 26,9%.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се покачва с 2,9 пункта (от 21,9% на 24,8%) главно поради подобрените очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно обаче прогнозите им както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца се влошават.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Основната пречка за дейността на предприятията остава несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и недостига на кадри.

Търговците на дребно не предвиждат промяна на продажните цени през следващите три месеца.

През януари съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ (без търговия) се повишава с 2,4 пункта (от 13,4% на 15,8%) в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Позитивни са и мненията им относно настоящото и очаквано търсене на услуги.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Основните проблеми за развитието на бизнеса продължават да бъдат несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на кадри.

Относно продажните цени в сектора на услугите преобладаваща част от мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още