IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Италия се ускорява, но остана под очакванията

Потребителските цени са се увеличили с 1,3% през март

15:23 | 29.03.24 г.
Снимка: Patrick Smith/Getty Images
Снимка: Patrick Smith/Getty Images

Инфлацията в Италия се е ускорила през март, но с по-бавен темп от очакваното, показват предварителните данни на статистическата служба ISTAT от петък.

Потребителските цени са се увеличили с 1,3% през март след ръст от 0,8% през февруари. Това обаче е малко под очакваните 1,5% в проучване на Bloomberg.

На месечна база индексът на потребителските цени бележи повишение от 0,1% при прогноза за 0,2%.

Основната инфлация, която изключва цените на енергията и необработените храни, се е ускорила минимално до 2,4% от 2,3% месец по-рано.

Според данните регулираните цени на енергийните продукти са намалели с по-бавен темп от 13,8%, а нерегулираните – с 10,3%.

Инфлацията, според хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), е достигнала 1,3% на годишна база през март, което е над темпа от 0,8% за февруари.

На месечна база ХИПЦ се е повишил с 1,2%, след като остана без промяна предишния месец.

Малко по-рано днес стана ясно, че инфлацията във Франция се охлажда до под 3% за първи път от 2 години и половина. Потребителските цени във втората по големина икономика в еврозоната са се повишили с 2,4% през март спрямо същия месец на миналата година след ръст от 3,2% през февруари

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 29.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още