IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството в Русия бележи най-бързия си растеж от 18 месеца

Показателят PMI за производството в страната се е покачил до 55,7 пункта през изминалия месец от 54,7 пункта през февруари 

14:39 | 01.04.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg

През март производството в Русия е отбелязало най-бързия си растеж от 18 месеца насам. Това сочи индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global, цитиран от Ройтерс.

Показателят PMI за производството в страната се е покачил до 55,7 пункта през изминалия месец от 54,7 пункта през февруари до най-високата стойност от август 2006 г., придвижвайки се още повече над 50-те пункта, които разделят разширяването от свиването.

Съживяването на сектора още от първите месеци от началото на войната с Украйна зависи най-вече от местното търсене, след като някои пазари обърнаха гръб на Русия заради инвазията.

Москва инвестира голяма част от капитала си в отбранителния сектор, за да стимулира военното производство. Отбранителната промишленост стимулира по-голям от прогнозирания растеж през февруари, показват данни от миналата седмица. Новите данни показват също така растеж за първи път от миналия октомври.

„По-голямото търсене от чуждестранни клиенти произтича от експанзията на нови експортни пазари, както и спечелването на нови клиенти“, се посочва в изявление на S&P Global, което също така отчита ефекта върху заетостта.

„Фирмите повишиха заетостта с най-бързия темп от ноември 2000 г. и отбелязаха значително увеличение в закупуването на суровини на фона на усилията за възстановяване на запасите“, посочват още анализаторите.

Те отбелязват обаче, че представянето на доставчиците се е влошило през март, като основна причина са логистични проблеми и забавени доставки чрез железопътен транспорт. 

Все пак тези затруднения не са попречили на оптимистичните нагласи за производството.

„Оптимизмът е свързан с надеждите за по-нататъшно повишаване на клиентското търсене, както и инвестиции в нови продуктови линии и машини за подобряване на ефективността“, изтъкват от S&P Global.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 14
Tikva007
преди 4 седмици
Съветвам двата лемура, взели отношение отдолу, да избягват да надуват джжуки под статии, коментиращи обективни и безспорни математически модели за анализ на икономически показатели. За всеки запознат с начина на изчисляване на PMI е ясно, че затворената система на военни поръчки няма как да бъде обективно отразена във формулата на S&P Global.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 12
Tikva007
преди 4 седмици
Драго ми е, че след като трролловете-семкаджии-русофоби се анихилираха, Баш-Икономистите тук взеха думата по безспорно спесифичен икономически въпрос, като PMI-индекса, защото в статията пише: *През март производството в Русия е отбелязало най-бързия си растеж от 18 месеца насам. Това сочи индексът на мениджърите по поръчките (PMI) наS&P Global, цитиран от Ройтерс.* - Това е ясен знак, че тук напинят да се изказват предимно някакви субекти, отстоящи на равни отстояния от икономиката и Марс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 5
stonasto
преди 4 седмици
До: evlogiЧакай празна кратуна със заучени фрази и куци шегички да вникне...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 12
evlogi
преди 4 седмици
До: Tikva007 По-кротко ,да не се задавиш.Почти целия промишлен ръст на твоите идоли се дължи на максималното натоварване на военните заводи чиято продукция после я изгърмяват из кърищата на Украйна. Ама че продуктивен ръст, направо здраве му кажи...В същото време производството на истинската икономика, т.е която е от полза за потребителите, хич не е блестящо, например производството на автомобили, е с около 40% под нивото през 2021...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 22
Tikva007
преди 4 седмици
Къде отидоха плоскоглавите плющящи прогнози на врачките за скоротечна икономическа ссмъррт на рашшистан и ядене на калашници? Не визирам тукашните трролловве, повечето от които ги бракуваха и извадиха от употреба поради пълна непригодност. Визирам БайПън, фондер, Блинкен, сенатори и обикновени комисари с техните мокри блянове. Дали, след като нямат акъл да предвиждат събитията, които управляват, имат акъл да управляват събитията, които ги застигат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още