IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика расте отново и във всички основни сектори

Индексът на мениджърите по поръчките в строителството на S&P Global се повишава до 50,2 пункта

15:25 | 05.04.24 г.
Снимка: Ian Forsyth/Bloomberg
Снимка: Ian Forsyth/Bloomberg

Възстановяването на икономиката на Обединеното кралство от рецесията изглежда набира скорост през март, като ключово проучване на индустрията показва растеж и в трите основни сектора за първи път от почти две години, предава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в строителството на S&P Global се повишава до 50,2 през март от 49,7 предходния месец, слагайки край на шестмесечен период на спад на производството.

Данните подкрепят мнението, че страната се е възстановила от миналогодишната рецесия към края на първото тримесечие. Въпреки това ще отнеме време, докато официалните данни регистрират стабилен подем.

„Подобряването на реалните заплати и очакваните намаления на лихвените проценти се оказват правилното лекарство за проблемите в строителството, като всички основни сектори на индустрията сега показват стабилно или леко нарастващо производство“, коментира Роб Ууд, главен икономист в Pantheon Macroeconomics. „Подновените спадове на лихвите по ипотечните кредити през следващите месеци трябва да поддържат строителите оптимистично настроени“, уверен е той.

Бързото възстановяване би било полезно и за министър-председателя Риши Сунак, който постави икономиката в центъра на своя дневен ред преди изборите.

„Краткосрочната перспектива за строителната активност изглежда все по-благоприятна, тъй като поръчките отново се повишиха през март и в най-голяма степен досега за малко под една година“, изтъва Тим Мур, икономически директор в S&P Global Market Intelligence. По думите му, фирмите съобщават, че са „подпомогнати от облекчаване на разходите по заеми и признаците, че икономическите условия в Обединеното кралство са започнали да се възстановяват през първото тримесечие“.

От S&P посочват, че стабилизирането на жилищното строителство е помогнало на по-широкия строителен сектор, след като той беше силно засегнат от проблемите на имотния пазар. Строителите на жилища се радват на най-доброто си представяне в проучването от ноември 2022 г., като гражданското инженерство е най-силната част от сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още