IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк очаква германската икономика да е нараснала през първото тримесечие

Финансовата институция обаче предупреди, че не е гарантирано трайно възстановяване

22:33 | 18.04.24 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германската икономика - най-голямата в Европа – вероятно е избегнала зимната рецесия благодарение на подема в производството, увеличаващия се износ и нарастващото строителство в началото на годината. Това става ясно от доклад на Бундесбанк, цитиран от Bloomberg.

След като само преди четири седмици предупреди, че производството вероятно се е свило за второ поредно тримесечие между януари и март, централната банка съобщи, че в действителност за периода може да се е наблюдавало „леко увеличение“. Финансовата институция обаче предупреди, че не е гарантирано трайно възстановяване.

„Икономическата ситуация в Германия се подобри донякъде, но остава слаба в основата си“, посочват от Бундесбанк в своя месечен доклад. „Следователно все още не е сигурно, че увеличението на икономическото производство ще продължи и през второто тримесечие.“

Снимка: Bloomberg L.P. Снимка: Bloomberg L.P.

Някогашен двигател на растежа на Стария континент, Германия напоследък изостава от другите водещи европейски икономики. Нейният огромен промишлен сектор страда от затруднения в доставките, отказа на евтина руска енергия и промени в търговията, причинени от слабото глобално търсене и геополитическото напрежение. Това беше единствената страна от Г-7, която отбеляза свиване на производството миналата година.

Някои все още не виждат край на трудностите. Проучване на Bloomberg сред анализатори, публикувано тази седмица, показа, че брутният вътрешен продукт на страната вероятно е намалял с 0,1% през първото тримесечие. Но тази седмица се чуха окуражителни думи от президента на Европейската централна банка Кристин Лагард, която каза пред CNBC, че Германия може да е обърнала тенденцията, като промишленото производство се е увеличило повече от очакваното.

Оптимизмът сред потребителите, бизнеса и инвеститорите действително нарасна напоследък, подхранвайки надеждите, че Германия може да остави неволите зад гърба си. „Ако това подобрение продължи, икономиката също може да се подеме по-значително, отколкото се очакваше преди месец“, се посочва в доклада на Германската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още