IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в САЩ достигна четиримесечно дъно

Продажбите на нови жилища в страната скочиха до най-високото си ниво от септември

18:38 | 23.04.24 г.
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Бизнес активността в САЩ се охлажда през април до четиримесечно дъно поради по-слабото търсене. Междувременно темповете на инфлация се понижават леко, въпреки че цените на суровините скочиха рязко, предава Ройтерс.

Съставният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в САЩ на S&P Global е спаднал до 50,9 пункта този месец от 52,1 пункта през март. Резултати над 50 пункта обаче все още сигнализират за подем в частния сектор.

Всичко това отразява по-слабите темпове на растеж както в производствения сектор, така и в сектора на услугите, като активността им се забавя съответно до три- и петмесечно дъно. В същото време заетостта, която Федералният резерв следи внимателно, намалява за първи път от юни 2020 г.

Проучването на S&P Global предполага, че икономиката е загубила инерция в началото на второто тримесечие в сравнение с първото. Според анкета на Ройтерс сред икономисти брутният вътрешен продукт на страната вероятно се е увеличил с 2,4% на годишна база през първите три месеца на годината.

Днес стана ясно и че продажбите на нови жилища в САЩ през март са скочили до най-високото си ниво от септември. По данни на Министерството на търговията продажбите на нови еднофамилни жилища са се увеличили с 8,8% до 693 хиляди през миналия месец, което надминава прогнозите на анализаторите.

Цифрите показват, че пазарът се е стабилизирал донякъде през последните месеци, въпреки че данните са колебливи. Основното търсене остава силно, но купувачите все още са ограничени от високите лихви и цените на ипотечните кредити.

Предлагането на нови жилища за закупуване пък е нараснало до 477 хиляди през месеца - най-високото ниво от 2008 г. Докладът на Министерството на търговията също показа, че средната продажна цена на новите къщи е намаляла с 1,9% спрямо предходната година до 430 700 долара през март.

Инфлацията се оказа упорита през последните месеци, поставяйки под въпрос не само кога Федералният резерв ще намали лихвените проценти през 2024 г., но и дали изобщо ще го направи.

Финансовата институция ще заседава следващата седмица, като се очаква централните банкери да оставят основния си лихвен процент непроменен в текущия диапазон от 5,25% до 5,50%. Засега представителите на Фед отказват да се ангажират със срокове и с брой облекчения на паричната си политика, които могат да се очакват през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още