IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джанет Йелън: Икономиката на САЩ остава силна

Потребителските и инвестиционните разходи са елементите, които остават в съответствие с миналогодишния темп на растеж, изтъква финансовият министър на САЩ

21:45 | 25.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономическият растеж на САЩ за първото тримесечие може да бъде преразгледан по-високо, а инфлацията да се понижи до по-нормални нива, заяви министърът на финансите Джанет Йелън пред Ройтерс.

„Икономиката на САЩ продължава да се представя много, много добре“, посочва Йелън в отговор на значително по-слабата от очакваната първоначална оценка на Министерството на търговията за брутния вътрешен продукт на САЩ от януари до март. Докладът показва, че икономиката е нараснала с 1,6% на годишна база - под 2,4%, очаквани от икономистите, и по-малко от половината от темпа през четвъртото тримесечие на 2023 г.

„Това, върху което се фокусирам най-много, е силата на потребителските разходи и инвестиционните разходи“, изтъква Йелън. „Тези два елемента на крайното търсене са в съответствие с миналогодишния темп на растеж... така че това е основната сила на икономиката на САЩ, която показа продължаваща стабилна сила и икономика, работеща с всички цилиндри“.

Според финансовия министър цифрата в медийните заглавия беше малко по-различна, но поради причини, които не са показателни за основната сила.

В действителност редица частни икономисти казаха, че данните за БВП вероятно надценяват всяка слабост в икономика, която е нараснала над темпа, който повечето отчитат като неин потенциал въпреки агресивните повишения на лихвените проценти през този период от Федералния резерв, насочени към потушаване на инфлацията.

Докладът за БВП също потвърди предишни доказателства, че напредъкът в забавянето на инфлацията е претърпял удар през първите три месеца на годината. Йелън обаче каза, че не вижда това като показател, че други области на икономиката - по-специално пазарът на труда - трябва да отслабнат, за да се върне инфлацията към целта на Фед от 2%.

„Фундаментите тук са в съответствие с инфлацията, която продължава да се връща към нормалните нива“, категорична е Йелън. „Не виждам причина безработицата да трябва се повиши, за да се охлади инфлацията“, добавя тя.

Други данни от четвъртък всъщност предоставиха малко доказателства за отслабване на пазара на труда. Новите молби за обезщетение при безработица за миналата седмица спаднаха до двумесечно дъно, а броят на онези американци, които продължават да получават обезщетения, падна до най-ниското ниво от средата на януари през седмицата, приключила на 13 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още