IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Линднер: Германия се нуждае от икономически обрат за геополитическата си позиция

Целта Владимир Путин е „да упражнява контрол върху нас и ние не трябва никога да позволяваме това да стане“, коментира германският финансов министър

15:01 | 27.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Кристиан Линднер. Снимка:  Alex Kraus/Bloomberg
Кристиан Линднер. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германия се нуждае от икономически обрат, за да подсигури геополитическата си позиция. Това заяви германският финансов министър и ръководител на партията „Свободни демократи“ Кристиан Линднер, цитиран от Ройтерс.

Германската икономика е била най-слабата сред големите си събратя в еврозоната миналата година, на фона на високите цени за енергоносители, несигурните поръчки и рекордните лихвени проценти.

Тази година също се очертава предизвикателна за най-голямата европейска икономика.

В последната си прогноза за световната икономика Международният валутен фонд (МВФ) сви очакванията си за германския брутен вътрешен продукт с 0,3 пр. п. и за двете години, очаквайки растеж от 0,2% тази година и 1,3% през 2025 г.

Тези прогнози са под очакванията за 0,8% за 2024 г. и 1,5% за 2025 г. за еврозоната, което показва, че Германия е станала една от изоставащите страни в блока, след като се оказа единствената страна, отчела свиване през миналата година.

Линднер заяви, че германската икономическа слабост има последици за сигурността и геополитиката.

„Нуждаем се от икономически обрат, защото в края на краищата икономическата сила също е фактор в геополитиката“, каза той по време на конференция на партията си в Берлин.

Целта на Руския президент Владимир Путин е „да упражнява контрол върху нас и ние не трябва никога да позволяваме това да стане“, каза той. Но за да разполагаме с необходимите средства за това, икономическият растеж е необходим, допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 27.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още