IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият бум в САЩ засега не дава електорално предимство на Байдън

Американците трудно ще забравят инфлацията, а им тежат и високите жилищни цени

15:52 | 19.05.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Плановете на Доналд Тръмп за втори мандат са като на диктатор. Това желание беше очевидно още от опита му да преобърне резултата от последните президентски избори и от настояването Голямата лъжа, че е спечели, да стане Голямата истина на Републиканската партия. Освен това той наскоро каза пред списание Time, че ще построи огромни лагери за задържане за имигранти без документи, ще разположи военни в страната, ще нареди на американските прокурори да преследват хора, които не харесва, ще помилва метежниците от щурма срещу Конгреса на 6 януари 2020 г. и ще напълни цялата администрация с лоялни нему хора. Той също така би хвърлил съмнение върху гаранциите за сигурност на НАТО, така че да поднесе Европа на своя приятел Владимир Путин, както и би започнал глобална търговска война.

В обобщение завръщането на Тръмп на власт в САЩ, маякът на либералната демокрация в света, може да се окаже момента, в който произволният деспотизъм отново се превръща в нормална форма на човешко управление. Тази заплаха прави президентските избори през ноември жизненоважни за бъдещето не само на САЩ, но и на целия свят, пише главният икономически коментатор на Financial Times Мартин Уулф.

Това, както каза Джо Байдън, отдавна са били залозите за неговата администрация. И все пак американците няма да решат изхода на база конституционни въпроси, колкото и важни да са те. Техният приоритет е икономиката. В това отношение новините за Байдън са лощи: според анкета, публикувана във FT през април, 55 процента от избирателите не одобряват икономическото му представяне. Това помага да се обясни защо рейтингите на Байдън и Тръмп остават толкова сходни.

Подобни съмнения относно икономическото представяне на администрацията са изненадващи. На сравнителна база икономиката на САЩ процъфтява. Според МВФ БВП на глава от населението в Америка ще е нараснал с 8,3% в периода 2019-2024 г., въпреки пандемията. Това е много по-добре, отколкото във всяка друга голяма страна с високи доходи. В Обединеното кралство сравнимата цифра е минус 0,2 процента.

Аргументът в полза на Байдън е изложен подробно в Икономическия доклад на президента, публикуван през март, който е добър. По думите на един високопоставен служител, с когото се срещнах във Вашингтон наскоро, пише авторът: „Това е най-добрият пример за възстановяване на предлагането в САЩ от 60-те години насам.“ Резултатите по отношение на икономическия растеж, работните места и инвестициите са изключителни. Инфлацията също се е понижила значително, без повишаване на безработицата, което някои предупреждаваха, че може да е необходимо.

Безработицата през първото тримесечие на тази година е 3,8%, което е спад от 6,2% три години по-рано. През същия период реалното лично потребление е нараснало с 9,8%, а реалните частни нежилищни капиталови инвестиции са нараснали с 14%. Реалните инвестиции в промишлени структури удивително са се удвоили между първите тримесечия на 2022 г. и 2024 г. Коефициентът на участие на работната сила за хората на възраст 25-54 години е бил 83,5 на сто през април, ниво ненадминато от 2002 г. насам. Частни жилища в процес на изграждане поддържа ниво от близо 1,7 милиона единици, несравнимо през последния половин век.

Това е икономически бум, а също и един от най-важните експерименти в оценката на въздействието върху пазарите на труда от една „гореща“ икономиката. Важна констатация в доклада е, че расовите различия при безработицата и заетостта са намалели рязко, а възможностите за хората с увреждания са се подобрили значително.

Зад това представяне се крие вълна от знакови закони, включително Американският спасителен план, Законът за намаляване на инфлацията и Законът за чиповете и науката. Изненадващо често срещано мнение е, че Байдън е сенилен. Всъщност това е най-хиперактивната администрация от 60-те години. Енергията на Байдън е изумителна.

И така, защо, предвид този очевидно впечатляващ резултат, толкова много избиратели са скептични? Една от причините без съмнение е, че има много твърди противници на „голямото правителство“, което Байдън наложи в САЩ. Но ако либертарианците бяха наистина мощна сила днес, Тръмп нямаше да води републиканците.

По-важна причина е инфлацията. Хората я ненавиждат. Освен това, след пристъп на висока инфлация, нейното понижаване не е достатъчно, или поне не за известно време. Нивото на цените се е повишило с почти 20 процента, откакто Байдън беше избран. Хората осъзнават това. Интересното е, че тези, които забелязват големи скокове при хранителните стоки, изглежда ги екстраполират към по-широката инфлацията. Ще отнеме известно време, за да се забрави какви бяха цените преди само няколко години.

Свързан проблем е замразяването на жилищния пазар. Кой ще иска да продава къща, когато купуването на нова означава замяна на евтина ипотека с фиксирана лихва с много по-скъпа нова? Този проблем ще продължи дотогава, докато лихвените проценти остават далеч над това, където бяха (А междувременно жилищните цени ще бъдат високи – бел. прев.)

По-важен е фактът, че възприятията за икономиката са политически, като републиканците виждат слаба икономика, когато техните опоненти са на власт, и обратното. Днес хората не просто имат собствено мнение; те имат свои собствени факти. Икономиката, която възприемат, не е икономиката, в която живеят всеки ден. Това без съмнение се дължи отчасти на днешния ужасяващо безотговорен медиен пейзаж, който нормализира лъжата, и така, не на последно място, самия Тръмп.

Робърт Райх, бивш министър на труда на САЩ, казва, че много обикновени хора просто не харесват икономиката, в която се намират, дори и да е по-добра, отколкото беше преди няколко години. Те също вярват, че Тръмп се бори за тях. Този вид реторичен стил има повече значение от икономическата реалност.

Каквито и да са причините, има само шест месеца, за да се промени мнението на хората. Освен това икономическите новини може да се влошат, особено ако високите лихви най-накрая доведат до рязко забавяне или дори се повишат.

Колкото скоро са изборите, толкова е и решаващ резултатът от тях. Само американците ще участват в тях. Ние, страничните наблюдатели, можем само да се надяваме на щастлив изход, завършва Уулф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 19.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 8
zelka007
преди 1 месец
До: Biso ... ах този гнил , гнил , запад ... пропадат завалиите ... и така вече 2024-1917 = ?! години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 3
Biso
преди 1 месец
8,7 милиона америкнаци, рекордно ниво, работят на няколко работни места за да свържат двата края. 8.7 million Americans, a record high, hold multiple *** to make ends meet. https://***.foxbusiness.com/economy/initial-us-employment-reports-overstated-***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
Biso
преди 1 месец
През декември 2023 правителството тихо е изтрило 449К работни места от предишните доклади на бюрото по труда. Това означава, че първоначалните дани са били силно надути. През декември 2022 федералната резервна банка във Филаделфия е установила, че в съответствие с нейните данни, бюрото по труда е надуло цифрата за новооткрити работни места за втората половина на 2022 с 1,1 милиона места. За 2022 икономиката е изгубила 1,5 милиона места на пълен работен ден и е добавила 796К на почасова работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
Biso
преди 1 месец
Индекса за оптимизма сред малкия бизнес е на минимума за последните 13 години. Индекса на мениджърите по закупуване на материали и услуги е на ниво 49,4 - най-ниското ниво от началото на пандемията (при разширяване на икономиката този индект е над 55). Производствения индекс за последните 17-18 месеца е под 50, в момента е 49,2. Композитния индекс на регионалните производствени индикатори на федералните банки за последните 25 месеца е под 0 (нула) В миналото подобна динамика е предшествала криза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 1 месец
Бум на бездомни, наркомани, психари, бедняци и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 2
evlogi
преди 1 месец
Големи глупости може да прочете човек във Файненшъл Таймс.Това издание се превърна от уважавано финансово издание в най-обикновен рупор на "прогресивните" неомарксисти...Тръмп бил заплаха за демокрацията в САЩ.И ми препоръчват една администрация, която в момента определено извършва политическо преследване срещу основния си опонент..Ако демократите бяха намерили смелост да отстранят Байдън и бяха издигнали свястен кандидат, нямаха сега да се тормозят,че ще загубят изборите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още