IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейците се чувстват все повече граждани на ЕС, а оптимизмът за икономиката се връща

След повече от две години война в Украйна подкрепата за Киев остава висока, показва пролетното проучване на Евробарометър

16:33 | 23.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След пандемията от коронавируса и началото на войната в Украйна усещането за стабилизиране на икономиката на Европейския съюз започва да се завръща, сочи последното проучване на Евробарометър. Данните показват, че 47% от европейците имат "добро" усещане за европейската икономика спрямо 45% през есента на 2023 година. Това е най-високото ниво от 2019 година насам, съобщават от Брюксел.

62% (с 1 пункт над резултатите от есента) са с позитивни нагласи за бъдещето на ЕС като цяло. 67% са убедени, че общността е остров на сигурност и стабилност в несигурния свят. Без промяна, но на високо ниво остава подкрепата за общата отбранителна политика за ЕС - 77%, сочи още проучването, провело се в периода април-май 2024 година.

В навечението на европейските избори гражданите като цяло вярват повече на ЕС, отколкото на националния парламент и правителство. Това се отнася и за българите - едва 17% от нашите съграждани са заявили, че вярват на българския парламент и 19% на правителството. За сметка на това подкрепата за ЕС е 52%. Средното за ЕС е 49%, като има ръст от 2 пр. пункта спрямо проучването през есента на миналата година. У нас също има повишение - в рамките на 1 пункт. 74% от европейците заявяват, че се чувстват граждани на ЕС, което е най-високото ниво за последните две десетилетия.

Данните показват още, че двата основни проблема, пред които е изправен ЕС, са свързани с имиграцията (24%) и войната в Украйна (35%). В национален план проблемите са свързани с инфлацията или издръжката на живота (38%) и икономическата ситуация (18%). В България растящите цени тревожат 48% от анкетираните, а другият основен проблем, пред който е изправена страната, е икономическата ситуация (28%), макар че като цяло очакванията, че икономиката върви към подобряване е над средното равнище в ЕС - 24% вярват, че в следващите 12 месеца ситуацията ще е по-добра, спрямо 21% средно в останалите държави от общността.

Евробарометър проверява и нагласите на европейците за войната в Украйна. Данните показват, че подкрепата за страната, отпускането на финансова и военна помощ остават на високо ниво след повече от две години на активни бойни действия. Българите са сред най-големите критици на покупката и доставките на военна техника за Киев - едва 32% спрямо 60% средно за ЕС. Подкрепата за тази дейност е по-висока дори и в Словакия (40%) и Унгария (45%), чиито лидери официално заявяват отказа си да поддържат военна помощ за Украйна.

46% от българите са против санкциите срещу Русия и това също е едно от най-ниските нива в ЕС, като в Унгария санкциите подкрепят 57%, а в Словакия - 59%. В ЕС за мерки срещу Русия и руски физически и юридически лица се обявяват 72% от анкетираните.

Сред най-ангажираните с войната в Украйна са жителите на Скандинавския полуостров. 95% от шведите подкрепят и санкциите срещу Русия, и одобряват финансова подкрепа като цяло за Украйна. 93% от анкетираните пък са "за" отпускането на военна помощ. Подобни са настроенията и в Дания - 90% поддържат санкционния режим, а по 91% - финансовата и военната помощ. Страната е един от големите донори на Украйна и един от доставчиците на самолетите F-16, които се очаква да пристигнат в Киев в следващите седмици.

Във Финландия, която има най-голямата граница с Русия сред членовете на ЕС и НАТО, санкциите срещу Москва се подкрепят от 88% от анкетираните. Отпускането на финансовата подкрепа се поддържа от 94% от финландците, а на военна - от 86%. 

В най-голямата европейска икономика - Германия, очакванията за развитието на икономиката обаче се влошават. Според 45% от анкетираните (ръст с 3 пункта) в следващите 12 месеца ситуацията ще става по-лоша, но в същото време очакванията за личното благосъстояние са по-добри от средните за ЕС. Проучването показва, че за 73% от германците ситуацията за финансовото състояние на домакинството е добро, а очакванията за работата се определят като "добри" от 68% от анкетираните.

Германците са вторият по големина донор след САЩ на помощ за Украйна, а "Евробарометър" подсказва, че действията на властите са в съзвучие с настроенията на обществото. Според 43% от германците войната в Украйна е най-сериозното предизвикателство пред ЕС, а на второ място се нарежда имиграцията (за 36% от анкетираните). За 32% от германците проблем пред националната икономика са растящите цени (32%)  и имиграцията (30%).

Над средната за ЕС е и подкрепата за отпускането на финансова (72%) и военна помощ за Украйна (62%). 72% от германците са "за" санкции срещу Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 23.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още