IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешките на Ангела Меркел, които разтърсват Европа

Предупредена от Путин, че смята да разруши ЕС, германският канцлер продължава да работи за увеличаване на зависимостта на Германия от Русия

09:10 | 27.05.23 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

През април на церемония в Берлин, в замъка "Белвю", бившият германски канцлер Ангела Меркел е удостоена с най-високия орден за заслуги в Германия - "Голям кръст" (Großkreuz). Това е нейното първо публично представяне на живо откакто напусна поста си през миналата година, пише The Wall Street Journal.

В мир със себе си съм, разказа тя и допълни, че днес има време за своите хобита, които са били загърбени за 16 години, докато тя беше начело на Германия.

Преди Меркел този орден е връчван на Конрад Аденауер и Хелмут Кол - и двамата могат да бъдат определени като създатели на съвременна Германия. Поставянето на Меркел редом до тях накара германците да се замислят за управлението ѝ, пише още WSJ. А оценката не е много позитивна, особено на фона на днешните кризи в Европа, допълва още изданието.

"Беше прекалено рано", коментира Волфганг Шойбле, който на два пъти заемаше ключови министерски кресла в кабинетите на Меркел. Запомняща се беше неговата роля по време на гръцката криза, когато той беше министър на финансите на Германия - един от най-големите кредитори на Атина.

Много от критиците на бившия канцлер са категорични - близките икономически и политически отношения, които тя поддържаше с руския президент Владимир Путин са част от причините, довели до войната в Украйна. Според тях Меркел е архитектът на споразуменията, които направиха Берлин напълно зависим от вноса на руски енергопродукти.

Снимка: Архив, Ройтерс Снимка: Архив, Ройтерс

Управляващите сега трябваше много бързо да намерят начин да заменят този внос и още не е ясно дали в дългосрочен план действията им ще бъдат успешни. Дори и близки съратници на бившия канцлер признават, че след анексирането на Крим през 2014 година е било грешка да се поддържа зависимостта от руския внос, а Меркел тогава работеше за удвояване му чрез "Северен поток 2".

След 2014 година Меркел е получила няколко предупреждения - от тогавашния генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, че прави Германия прекалено зависима от Русия, а газопроводът не е нищо повече от "геополитическо оръжие", както и от самия Путин, който ѝ е казал, че цели да разруши ЕС. Но явно това не прави впечатление на канцлера и тя продължава работата по новия газопровод и дава достъп до ключови газохранилища на "Газпром".

Меркел и до днес защитава решението си за "Северен поток 2" - той трябваше да удвои доставките на газ за Германия в момент, в който 55% от вноса на газ идваше от Русия. Но канцлерът е категорична - Берлин трябва да избира или евтиния руски тръбен газ, или втечнен газ, който е по-скъп.

Днес Волфганг Шойбле и президентът Франк-Валтер Щайнмайер, който беше външен министър на Меркел, признават, че политиката тогава е била погрешна. Щайнмайер официално призна, че "Северен поток 2" е причина за войната в Украйна и се извини за действията си по време на посещение в Украйна. Йоахим Гаук, който беше президент на Германия през 2014 година, също е категоричен, че сделката с Русия е била грешка.

Има обяснение защо Меркел така се е хванала с Русия, вероятно осъзнавайки в какво се замесва. Решението ѝ да увеличи зависимостта си от Русия е свързано с друга политика, която също е спорна - отказа от ядрената енергетика. Затварянето на ядрените централи води до намаляване на евтината енергия, от която Германия се нуждае и Меркел е длъжна да намери алтернатива, при това на ниска цена.

Много представители на индустрията признават, че зависимостта на Германия се увеличава по времето на Меркел, но и допълват, че по това време страната няма друг избор. Днес представителите на  бизнеса, които често придружават Меркел по време на посещенията ѝ в Русия, казват в своя защита, че никога не са си представяли в Европа отново да се води война с методите на 20 век.

Припомняме, че след спирането на доставките на газ Германия само за няколко месеца изгради три терминала за втечнен газ и успя да си осигури достатъчно газ за зимата и без Русия. Анализатори отбелязват, че през зимата температурите в Германия не са били чак толкова по-високи спрямо предходни години, а количествата газ в газохранилищата са на рекордно високо ниво след края на сезона, което подсказва, че страната се е справила без тръбен газ и при това, цената не се оказа убийствена за икономиката.

За нуждата от руски енергоресурси разказва и министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, която след 2014 година се противопоставя на "Северен поток 2" и настоява Германия да увеличи средствата за отбрана до нивото, задължително за членове на НАТО - 2% от брутния вътрешен продукт. Това искане е блокирано от канцлера.

В годините на своето управление Ангела Меркел съкрати драстично бюджета за отбрана, увеличавайки разходите за социална подкрепа. В първите дни на войната главнокомандващият на германската армия ген.-лейтенант Алфонс Майс пусна емоционален пост в социалните мрежи, че състоянието на армията е такова, че страната не може да се защити от евентуална руска атака.

"Тя изостави един от уроците на Студената война - дипломацията трябва да бъде съпроводена от военна сила", коментира Крам-Каренбауер, цитирана от WSJ, и допълва, че е голяма грешка да не се изпълняват правилата на НАТО.

Американското издание посочва още, че първата грешка на Меркел по отношение на НАТО и Украйна може да бъде открита още през 2008 година, когато германският канцлер блокира искането на САЩ да бъдат приети Украйна и Грузия за членове на Алианса.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

Ангела Меркел осъди войната в Украйна, но и коментира, че бившият канцлер Кол, който е неин ментор, може би помислил как отново могат да бъдат развити "нещо като връзки" с Русия припомня WSJ. Меркел така и не реагира на емоционално изказване на украинския президент Володимир Зеленски по време на първото му посещение след деокупирането на Буча. Той покани Меркел и бившия френски президент Никола Саркози да видят резултата от тяхната политика.

Историкът Юрген Остерхамер коментира, че без подкрепата на САЩ, остра реакция на Германия по отношение на Крим е била невъзможна. През 2014 година обаче Вашингтон е доста сдържан по отношение на действията на Кремъл.

През април Ангела Меркел беше попитана от журналисти дали все пак няма да преразгледа действията си и да признае, че е направила някои грешки по време на своя мандат. "Не знам дали ще бъдете удовлетворени, като кажа нещо, което просто не мисля, само за да призная административни грешки", каза бившият канцлер на Германия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 27.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

19
rate up comment 4 rate down comment 6
Импeраторът
преди 10 месеца
До: Амеба007, всички знаем, че си тъБ, ама може ли поне да не се правиш, че разбираш от всичко - нека поне останат някои области, в които да не си се изложил. Та айде да не си говорил за имоти, блатник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 15
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 абе стига си писал измислици...безработен обратен дъртак с два грама мозък!! в безизходица бил... но изхода му гледа към москва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 8
Tikva007
преди 10 месеца
До: OHЯ: Защо не си нахлупиш скъссаната ушшаннка и не изчакаш тема за рецесията на дивите сибирци и останалата Клошария, където ти доказано преживяваш ментално? Тук се коментира фактическата рецесия и икономическа безизходица на Европа, в която живеем ние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 4
Tikva007
преди 10 месеца
До: Имитаторът: Тези ги разправяй на Търчилъжи, и Мима. Ако искаш и на старата ми шапка. Нещо не си познал на кого точно да отваряш очите за пазара на имоти в България. Чакай на руснаците, дето живеят вече в България. Но както и да е - утрепахме малко време. Един оръфан глъмм с много имоти. И един мормот завива шоколад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 30
OHЯ
преди 10 месеца
Абе важно е , че ЕС е злото и тука е робство . А как е в Клошария не важно , тия диви сибирци са все в рецесия , ама наШте ботоксолюбци им въртят тутурутка всеки път . Ама не джендърска а pycopoбcka
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 27
Импeраторът
преди 10 месеца
Кой ти каза, че няма руснаци на пазара :-) да бе мислиш, че всички руснаци са рашисти? един богат дял си е в България и не мисли въобще да се връща у "дома". Да не мислиш, че всички украинци са на фронта? Един богат дял е в България и не мисли да се връща. Местят си парите, местят си бизнесите и така... Животът в ЕС си върви, за Рашистан не мога да коментирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 23 rate down comment 13
Tikva007
преди 10 месеца
До: Имитаторът: С толкова много имоти и без руснаците на пазара, ще ти отнеме години да ги разпродадеш. Започвай веднага, даже си закъснял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 38
Импeраторът
преди 10 месеца
Абсолютно. Тежки времена чакат ЕС. Страх ме е. Продавам скоро всички имоти и отивам в Мали. Там Вагнер ще ме пазят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 24 rate down comment 13
Tikva007
преди 10 месеца
До: Имитаторът: За рашисткия газ разбрахме. Статията обаче насочва към мисли, че както върви, скоро може да се наложи да свиквате, че и без Германия може. От там нататък, до момента, когато разберете, че и без този сайт може, ще отнеме само дни. А след това, докато се усетите и ще сте разбрали, че и без вас може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 21 rate down comment 34
Импeраторът
преди 10 месеца
И пак старите песни, на нов глас. В Холандия и Белгия от мощните либерални паради и еднополови бракове, вече няма деца нали :-( само, където повече холандци са с по 2-3, а при нас как сме? Зелените щели да затрият Европа :? Един от най-големите производители на нефт и газ (Тексас) залага мощно на перки и панели, що така? Рашисткият газ бил евтин - колко да е евтин като не могат да осигурят (по техни думи) конкурентни цени за най-добрият им господар - бай Китай? Мъка, мъка копейска )-:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още