IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дъждовното време тласна продажбите на дребно на Острова до най-ниското им ниво от декември

Отделни данни показаха, че доверието на потребителите се е подобрило през май

14:22 | 24.05.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Продажбите на дребно във Великобритания са намалели с най-бързия си темп тази година, тъй като потребителите са отложили разходите поради дъждовното време, показвайки заплахата за крехкото възстановяване на икономиката, пише Bloomberg.

Обемът на продадените стоки в магазините и онлайн е намалял с 2,3% през април, след като спадът през март беше ревизиран надолу до 0,2%, съобщи в петък британската Национална статистическа служба. Това е много по-рязък спад от очакванията на икономиктите за 0,5%. Това е и най-слабото представяне от декември, когато британската икономика изпадна в рецесия.

Правителството на премиера Риши Сунак залага, че подобряването на икономиката ще помогне за свиване на разликата от 20 пункта с лейбъристката опозиция на парламентарните избори на 4 юли. Официалните данни от търговците на дребно показват продължаващата криза с разходите за живот, като купувачите плащат повече, за да напълнят по-малка кошница с продукти след най-тежката инфлация от 40 години насам.

Британските купувачи плащат повече за по-малко стоки. Графика: Bloomberg LP Британските купувачи плащат повече за по-малко стоки. Графика: Bloomberg LP

Отделни данни на компанията за пазарни анализи GfK показа, че доверието на потребителите е нараснало през май, но индексът, който следи готовността на домакинствата да харчат за по-големи стоки, е намалял с един пункт до -26. „Кризата с разходите за живот все още е ежедневна реалност за всички нас“, каза Джо Статън, директор на клиентските стратегии в GfK.

Дъждът е постоянна характеристика на данните за британската икономика през миналата година, като се превръщат в спирачка за разходите на потребителите. Той дори беше посочен като фактор за рецесията миналата година, когато най-дъждовният октомври от 1836 г. насам тласна надолу строителството, търговията на дребно, посещенията в заведения и туризма.

Данните не променят очакванията за понижения на лихвите, които трейдърите ограничават през последните дни след по-силната от очакванията инфлация. Икономистите считат също, че Английската централна банка вероятно няма да започне цикъл на понижаване на лихвите по време на предизборната кампания и почти изключват подобен ход през юни.

Паундът се понижи до едноседмично дъно от 1,2676 долара след публикуването на данните. Валутата все още се представя най-добре сред тези на страните от Г-10 с изключение на долара и беше подкрепена през последните дни от очакванията, че АЦБ ще забави началото на понижаването на лихвените проценти.

Продажбите на дрехи, спортна екипировка, игри и мебели са се представили слабо заради лошото време, което е намалило посещаемостта в магазините, отбеляза британската статистика. Продажбите на горива за автомобили са намалели най-много от октомври 2021 г. Общо продажбите на дребно са спаднали с 2,7% на годишна база през април спрямо лекия ръст от 0,4 на сто предходния месец.

Продажбите на дребно във Великобритания намаляха много повече от очакванията през април. Графика: Bloomberg LP Продажбите на дребно във Великобритания намаляха много повече от очакванията през април. Графика: Bloomberg LP

По-рано този месец Британският консорциум за търговия на дребно предупреди, че април е слаб месец, тъй като лошото време обезсърчава потребителите да купуват летни дрехи или градински мебели.

Доверието на потребителите се подобри за втори пореден месец благодарение на забавянето на инфлацията, която отслабва натиска върху бюджетите на домакинствата.

Индексът за нагласите на GfK се е повишил с два процентни пункта до -17 през май. Това е по-силно представяне от очакванията за -18 пункта в допитване на Bloomberg сред икономисти и е много над нивата година по-рано, когато кризата с разходите за живот все още се усещаше силно.

Доверието на британските потребители се възстановява. Графика: Bloomberg LP Доверието на британските потребители се възстановява. Графика: Bloomberg LP

Показателите на GfK за перспективите пред личните финанси, спестяванията и общите икономически перспективи също отбелязаха ръстове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 24.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
stableblue
преди 3 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
matiza
преди 3 седмици
Не че не вярвам на статистиката за горивата, но шосетата имат постоянен плътен трафик (не в час пик)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още