IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митрофанова: София иска да се солидаризира с нацисткия режим в Киев

Евентуални оръжейни доставки ще имат сериозни негативни последици за по-нататъшно изграждане на руско-българския диалог

19:57 | 07.04.22 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</em></p>

Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Руското посолство в България реагира с гневна реакция на решението на столичния общински съвет да нарече алея в близост до сградата на амбасадата с името „Героите на Украйна“, а площад в близост – „Борис Немцов“.

„София се стреми да се солидаризира с нацисткия режим в Киев, а руската страна има пълно морално право да изрази решителен протест срещу това“, каза в седмичния си коментар в социалните мрежи посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

Решението за новите имена беше взето днес след двучасово обсъждане в Столичния общински съвет. Освен това общинарите решиха украинското знаме да се вее пред сградата до края на войната.

„Предизвиква недоумение пламенността на редица деятели да инициират преименуване на улици в градовете на България, където се намират руските представителства. Горещо подкрепяме инициативата на софийската администрация в случай, ако обсъжданото ново название е почит към паметта на героите на Съветския съюз“, посочват от Руското посолството в седмичния си обзор в социалните мрежи.

„Продължаваме да следим обсъждането от българския истаблишмънт относно възможни доставки на оръжия и амуниция за украинските националисти. Убедени сме, че такава стъпка от страна на официална София ще съдейства само за допълнително ескалиране на ситуацията в Украйна, както и ще има сериозни негативни последици за по-нататъшно изграждане на руско-българския диалог. Надяваме се, че ръководството на България се съобразява със всички рискове на подобно решение“, каза Митрофанова по отношение на темата за доставки на български оръжия за нападнатата страна.

Тя коментира и дипломатическото напрежение между София и Москва, след като миналия петък МВнР на България обяви дипломат на посолството за “персона нон грата”. „Изгонването на колегата ни тук се представяше като едва ли не реакция на уж извършваната от Посолството подривна работа за влошаване на отношенията между България и Северна Македония, целта на която уж била да не се допусне влизането на съседката на България в Евросъюза. За този случай има една руска поговорка - “не трябва да прехвърляш от болна глава на здрава”. Прави ни впечатление, че пуснатият отгоре „правилник” по изгонване на сътрудници на посолството се прилага с напълно измислени предлози“, казва още руският посланик у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

27
rate up comment 2 rate down comment 2
Whitestar
преди 2 години
Госпожо Митрофанова, вместо да се захващате с имена на улици и площади се замислете сериозно за това което се случва!!! Във века на комуникациите, във века на Интернет, във века на хибридните автомобили и на космическия прогрес Вие се връщате векове на зад, връщате се там където човешкият живот и личността нямат значение!!! Г-жо Митрофанова, претенцията на страна като Русия е много голяма и Вие трябва добре да го разбирате. Претенцията на страната на Достоевски, Толстой, Гогол, на градове като Москва и Петербург е необозрима!!! Как си позволявате да падат на едно толкова елементарно ниво, ниво водено от нечовешки прийоми, ниво водено от страсти и нагон?! Нима не сте именно вие тези които трябва да бъдат непримирим стожер на човешки ценности, на сложни и универсални решения, на и новатори както в технически, но и в дипломатически смисъл!!? Срам и позор, Г-жо Митрофанова, срам че биете по собствената си кръв и племе, вместо да сте убедителни от позицията на силни и умни хора!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 2
gogo6060
преди 2 години
Русскии карабльь, *** на ху.! Вазми си също импето и другие гаввнноеддъй от пп, бсп, возражданье и дандуков 2 и бъйстрее, *** ***, хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Рядко не.кадърна личност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 11 rate down comment 3
fon
преди 2 години
На Шипка не е имало нито един руснак. Радецки е водил изцяло украински полк. Ако фамилията на някого завършва на "ко", не може да го сбъркаш - украинец е. Както Кличко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 2
cherney
преди 2 години
У нас трябва да бъде криминализирано като престъпление проповядването на т.нар. русизъм като политическа концепция, характерна за Мордор през последните 800 години. След криминализацията трябва да се установят отреппките, които проповядват тази човеко ненавистна пропаганда, включително и чрез IP адреси, респективно да се образуват наказателни производства и тези лица бъдат привлечени като обвиняеми. В този форум има няколко подобни руски отреппки, като императора е най-видната от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 11 rate down comment 0
Sokratus
преди 2 години
Украиски фронт е защото се е бил на територията на Украйна! По полковете може да разбереш от къде са и то не винаги. Но по имената на армиите и фронтовете абсолютно нищо не е ясно.Но виж 35 и 36 руки имперски полкове били се на Шипка са много ясно от къде са - от Полтава и Кременчук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 2
Ivan N.
преди 2 години
И през Финландия ли е минал ТРЕТИ УКРАИНСКИ ФРОНТ? Украинците ли инсталираха прокси правителство на чело на Петата Колона? Апропо, само руснаци ли са се били за свободата на Българи или в строя е имало и украинци? Граф Игнатиев украинец ли е? Митрофонова пропусна да отбележи онзи ден, че България щеше да бъде в Софийска Област и ако Русия нямаше интерес да ги натика обратно в Азия, тоест Руско-Турската война никога не е имала за основна цел освобождението на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Митрофанова да бъде обявена за персона нонграта незабавно. Сега започвам да разбирам кой е внушавал на макетата, че българите сме били ''фашисти и нацисти''- руснаците внушават едно и също нещо и на българи, и на северномакедонци....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 10
Императорът
преди 2 години
През България е минал Трети УКРАИНСКИ Фронт. УКРАИНСКИ. Колко от тия, дето са грабили и изнасилвали, са били руснаци и колко - укpoпи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 10
Императорът
преди 2 години
"Видео Медузе передал российский националист Сергей Боцман Коротких, чья группа воюет на стороне Украины." - тоя същия ли, дето на едно видео питаше - може ли да се разстрелват цивилни които "не са от нашите"? Това ли ти е "свидетелят"? И там го наричат "руски националист"? Само защото е роден в Русия, но я е напуснал като хлапе? Ето да четеш кой е тоя, къде е сега и какви ги върши !!! И ти на мене ми казваш "imбецilл" - това по укрoпски ли е? htt*ps://life.ru/p/1484811 Тоя като го спипа руската армия ще иска да го застрелят !!! Той е коpав и ще предпочете това пред възможността да работи като роб в някоя уранова мина до края на живота си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още