IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митрофанова: София иска да се солидаризира с нацисткия режим в Киев

Евентуални оръжейни доставки ще имат сериозни негативни последици за по-нататъшно изграждане на руско-българския диалог

19:57 | 07.04.22 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</em></p>

Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Руското посолство в България реагира с гневна реакция на решението на столичния общински съвет да нарече алея в близост до сградата на амбасадата с името „Героите на Украйна“, а площад в близост – „Борис Немцов“.

„София се стреми да се солидаризира с нацисткия режим в Киев, а руската страна има пълно морално право да изрази решителен протест срещу това“, каза в седмичния си коментар в социалните мрежи посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

Решението за новите имена беше взето днес след двучасово обсъждане в Столичния общински съвет. Освен това общинарите решиха украинското знаме да се вее пред сградата до края на войната.

„Предизвиква недоумение пламенността на редица деятели да инициират преименуване на улици в градовете на България, където се намират руските представителства. Горещо подкрепяме инициативата на софийската администрация в случай, ако обсъжданото ново название е почит към паметта на героите на Съветския съюз“, посочват от Руското посолството в седмичния си обзор в социалните мрежи.

„Продължаваме да следим обсъждането от българския истаблишмънт относно възможни доставки на оръжия и амуниция за украинските националисти. Убедени сме, че такава стъпка от страна на официална София ще съдейства само за допълнително ескалиране на ситуацията в Украйна, както и ще има сериозни негативни последици за по-нататъшно изграждане на руско-българския диалог. Надяваме се, че ръководството на България се съобразява със всички рискове на подобно решение“, каза Митрофанова по отношение на темата за доставки на български оръжия за нападнатата страна.

Тя коментира и дипломатическото напрежение между София и Москва, след като миналия петък МВнР на България обяви дипломат на посолството за “персона нон грата”. „Изгонването на колегата ни тук се представяше като едва ли не реакция на уж извършваната от Посолството подривна работа за влошаване на отношенията между България и Северна Македония, целта на която уж била да не се допусне влизането на съседката на България в Евросъюза. За този случай има една руска поговорка - “не трябва да прехвърляш от болна глава на здрава”. Прави ни впечатление, че пуснатият отгоре „правилник” по изгонване на сътрудници на посолството се прилага с напълно измислени предлози“, казва още руският посланик у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 9
Petar2015
преди 2 години
Нацизмът се подкрепя избирателно. "Германия над всичко" не се приема добре. "Америка велика отново" се приветства. "България на три морета" предизвиква смях. А "Слава Украине" носи нови имена на улици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 5
data
преди 2 години
А, дебелата лелка пак се обади ! Време е да фащаш баира !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 15
Императорът
преди 2 години
А защо не изгоним укpoпският посланик, който се разпорежда в държавата ни, сякаш му е бащиния? Утре ще поиска и София да прекръстим на Нови Киев !!! Унгарците скръцнаха със зъби на укpoпската посланичка в тяхната държава, задето се опитва да им дава акъл, ама нашите управляващи не са българи, а национални предатели !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 17
Императорът
преди 2 години
ПОЗОР за СО, че изпълни заповедите на укpoпският посланик, напук на волята на 90% от българите и кръсти някакъв тротоар на нацисти-убийци !!! Гледах и "протестът" на укрофилите по тв - само 1-2 малки български знаменца !!! Това не са българи !!! За сравнение на митингът на Възраждане имаше САМО български знамена и едва 3-4 малки руски, които почти не се забелязваха !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 6
Yori
преди 2 години
Тая защо още не са я изгонили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 14
Императорът
преди 2 години
Ето ги "героите на украйна": htt*ps://***/voenacher/14106
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
15%
преди 2 години
Лелче, не прекалявай с *** на диктаторските дупета! Ще дойдат други времена и няма да се чувстваш така комфортно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още