fallback

Ядрената сделка с Иран може да отнеме няколко седмици

Различията между двете страни продължават да са дълбоки, споделят източници на Bloomberg

10:00 | 27.08.22 г.
Автор - снимка
Създател

САЩ и Иран продължават да спорят по ключови детайли по ново споразумение с цел възобновяването на ядрената сделка, като може да им отнеме няколко седмици, за да преодолеят различията си, пише Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с преговорите.

Очакванията за напредък нараснаха, след като Вашингтон и Техеран отговориха на "финално" предложение от Европейския съюз (ЕС), което би облекчило санкциите върху икономиката на Иран, включително върху доставките на петрол, в замяна на намаление в мащаба на напредналата ядрена програма на страната.

Старши представител на Европа сподели, че двете страни никога досега не са били по-близо до възобновяването на сделката от 2015 г.- изказване, което бе направено и от водещ консултант в администрацията на американския президент Джо Байдън.

Въпреки това две други високопоставени лица, запознати с преговорите, казват, че противоречията около разследвания на международни експерти за минали ядрени дейности на Иран и около икономическите обезщетения в случай, че бъдещо щатско правителство се откаже от сделката - както направи президентът Доналд Тръмп преди четири години - продължават да са силни.

Всички лица са помолили за запазване на анонимността в замяна на чувствителната информация.

Преговорите се следят отблизо от трейдърите на суров петрол и газ, а политиците са изправени пред недоволство и критики на фона на продължаващо ускоряващата се инфлация заради поскъпналите суровини.

Възобновяването на сделката би могло да освободи милиони барели петрол и рафинирани продукти, съхранявани от Иран, след като Тръмп отново наложи санкции през 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:41 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Политика виж още