IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите запазиха алтернативния данък за берачите на гъби

С него 50 хил. души излизат „на светло“ и се запазват данъчните постъпления, каза депутатът от ПП-ДБ и бивш финансов министър Асен Василев

15:27 | 30.04.24 г. 1
Снимка: БГНЕС/Антон Станков
Снимка: БГНЕС/Антон Станков

На второ четене в пленарна зала депутатите запазиха алтернативния данък за берачите на диворастящи гъби и трюфели. Предложението на ГЕРБ и ДПС той да отпадне беше подкрепено от 98 народни представители (на ГЕРБ, ДПС и ИТН), но 102 гласуваха против (ПП-ДБ, „Възраждане“ и „БСП за България“).

Според депутата от „Възраждане“ Даниел Петров предложените мерки за отмяна на т.нар. алтернативен данък, са антисоциални в сравнение със сегашния режим и създават риск за злоупотреби. Той отбеляза, че промените биха накарали берачите на гъби да работят на тъмно и даде пример медийна публикация от 2022 г. за данъчни измами чрез фиктивни берачи на трюфели.

Бившият министър на финансите Асен Василев, понастоящем депутат от ПП-ДБ, обясни, че алтернативният данък е въведен след четиримесечни разговори с берачи на гъби и трюфели и фирми, които се занимават с изкупуване и износ. Той допълни, че приетото с гласуването на държавния бюджет за 2024 г. законодателство включва пенсионно и здравно осигуряване на 4-часов работен ден за берачите на гъби и така 50 хил. души „излизат на светло“.

„От една страна, се запазват данъчните постъпления, от друга страна – имаме 50 хил. души, които са осигурени – здравно и пенсионно“, каза Василев.

Ако се върне старият режим на данъчно облагане, едни фирми ще минат пак на тъмно, за да бъдат изнудвани, вместо да излязат на светло и да си плащат данъците – прогнозира Василев.

По-рано днес пред сградата на Партийния дом, където заседава парламентът, се проведе протест на организациите на берачите на гъби против предлаганите промени с призив да се запази т. нар. „алтернативен данък“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 30.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 седмици
50000 души в България се прехранват като берачи на гъби? Аде бе...Посмали , ***.нго, викахме едно време....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още