IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран и световните сили са на крачка от възобновяването на ядрената сделка

Техеран се е отказал да настоява Корпусът на гвардейците на иранската революция да бъде премахнат от списъка на Държавния департамент на САЩ с чуждестранни терористични организации

11:53 | 20.08.22 г.
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Иран официално се е отказал от ключово искане за "червена линия", което беше основна пречка в усилията за съживяване на ядрената сделка.

Това съобщава CNN, като се позовава на разкрития на висш служител на администрацията на САЩ.

В отговора си от понеделник на проектоспоразумение за ядрена сделка, предложено от Европейския съюз (ЕС), което Брюксел определя като „окончателен“ проект, Иран не е поискал Корпусът на гвардейците на иранската революция да бъде премахнат от списъка на Държавния департамент на САЩ с чуждестранни терористични организации, разкрива източникът на медията.

Според представителят на американката администрация остава само една крачка до финализиране на преговорите и сделката.

По думите на източника на медията "президентът (Джо Байдън – б.прев.) е твърд и последователен, че няма да отмени определянето на Корпуса на гвардейците на революцията на Иран като терористична организация“.

Резултатът от преговорите обаче е несигурен заради някои пропуски. Американският президент Джо Байдън Байдън ще одобри само сделка, която отговаря на интересите на националната сигурност на страната му.

Напредъкът от този момент нататък може да е бавен, според друг високопоставен служител на американската администрация.

Иран се отказа от ядрената сделка, договорена през 2015 г., след като предшественикът на Байдън – Доналд Тръмп, оттегли САЩ от споразумението през 2018 г. и наложи санкции на Техеран. Администрацията на Байдън също продължи тази политика.

Една от основните пречки в сегашните преговори е желанието на Техеран за гаранция, че ще бъде компенсиран, ако бъдещ президент на САЩ се оттегли от сделката, както и искането наблюдението на Международната агенция за атомна енергия на ядрената му програма да бъде прекратено. Позицията на администрацията на Байдън по тези въпроси не се е променила, коментират източниците на медията.

Освен това САЩ ясно са казали, че не могат да обвържат бъдещите администрации със сделката, нито да обещаят компенсация, ако американски президент някога се оттегли от нея.

От политическа гледна точка републиканската опозиция на сделката е много силна и се увеличава в последните седмици, след като Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу иранец, който е планирал убийството на бившия съветник по националната сигурност Джон Болтън, а писателят Салман Рушди беше нападнат, след което нападението беше одобрено от ирански официални лица.

Републиканците също така предупреждават, че ще се опитат да блокират облекчаване на санкциите, което Иран може да получи, ако се върне към ядрените договорки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още