IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК: Това са парламентарните избори с най-ниска избирателна активност от 1989 г.

Гласувалите на вота на 2 октомври са малко над 2,5 милиона души

13:40 | 03.10.22 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Това са парламентарните избори с най-ниска избирателна активност от всички проведени от 1989 г. насам. Това каза на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов. По думите му избирателната активност е малко по-ниска от тази на предходния вот от ноември миналата година.

По последни данни гласувалите са малко над 2,5 милиона души.

"От данните досега става ясно, че гласувалите са малко над 2,5 млн. души. Те ще се променят още малко тези данни“, обясни той. И посочи: „Вече спокойно мога да кажа, че това са парламентарните избори с най-ниска избирателна активност от всички проведени от 1989 г. насам", заяви Томов. 

На въпрос дали има шанс в парламента да влезе и осма политическа сила в лицето на „Има такъв народ“, Томов отказа коментар. Той заяви, че резултатите към момента показват кои политически формации имат ясни шансове да влязат в следващото Народно събрание. 

Крайният срок за получаване на информация колко точно са гласували и кои формации ще влязат в парламента е четвъртък. Томов се надява това да се случи и по-рано.

Ако Националният статистически институт беше обявил данните от преброяването по-рано, това щеше да се отрази на разпределението на мандатите в избирателните райони, коментира още Цветозар Томов.

Националният статистически институт обяви резултатите от последното преброяване на населението днес. Затова за разпределението на мандатите на отминалите избори са използвани данните от предишното преброяване на НСИ.

След като вече има нови данни за броя на населението, вероятно ще се наложи ЦИК да преразгледа разпределението на мандатите преди следващите избори, коментира още Томов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Не мисля,че е точно така.Те водят 6.6 млн избиратели, докато реално са около 5 млн.около 50% е активността
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още