IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде е ключът към ново правителство след вота?

Ще има ли нов кабинет, или България ще продължава със служебно правителство - коментарите на политолози и социолози

21:13 | 02.10.22 г. 5
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Картината след първите резултати от изборите е малко по-лоша от тези при предишния вот. Засега опциите за правителство не са очевидни, ще трябва се търсят непопулярни варианти. Ще се върви към спирала от избори и честа смяна на правителства. Това са част от констатациите на политолози и социолози в първите им коментари на изборните резултати.

„Вижда се, че няма как да има коалиция от две партии, ще е нужен формат от три или повече формации. Всички стигнаха ниска точка, труден изглежда диалогът“, коментира политологът Димитър Ганев.

„На този етап опциите за правителство не са очевидни, явно е, че ще трябва трета формация за бъдещ кабинет, но ще трябва се търсят непопулярни варианти“, каза социологът Първан Симеонов.

Политологът Огнян Минчев коментира пред БНТ, че на тези избори се вижда категорично утвърждаване на ГЕРБ като политическа партия въпреки сътресенията от последните две години. „Продължаваме промяната“ се затвърждава като основна политическа сила, въпреки че изгуби една трета от гласовете си. Вижда се и възстановяване на ДПС, партията е отново във форма предвид третата ѝ позиция във вота и това е преди да се видят гласовете от Турция, посочи той.

Минчев подчерта, че има задържане на нивото на БСП, както и отмяна на хипотезите, че „Възраждане“ може да направи голям фурор. Според него се вижда и феномен – президентската позиция е достатъчно силна да се надява на ново служебно правителство.

Картината след първите резултати от изборите е малко по-лоша, отколкото беше на предишните избори, но има възможност за съставяне на правителство, коментира по bTV политологът Даниел Смилов

На противоположно мнение е антропологът Харалан Александров. Според него трудно ще се сформира правителство и вероятно ще управлява по някакъв начин служебното правителство.

Избирателите искат стабилно управление, но тези партии трудно могат да работят заедно трайно. Тук има разминаване между избирателите и избраните", каза по bTV проф. Огнян Герджиков. Очаквам редовен кабинет, но не мога да обещая, че той ще бъде цял мандат. За съжаление, много вероятно е напролет нещата да започнат да се подготвят за следващите избори, коментира той.

Антропологът Ивайло Дичев коментира пред БНТ, че е по-вероятно скоро да има нови избори. Според него би било положително знаковите политици да отстъпят и да излязат други фигури на преден план, за да изкараме зимата. Това обаче, по думите му, няма да е лесно, защото всяка партия ще може да шантажира другите.

Политологът проф. Антоний Тодоров допълни, че влизаме в „нещо като италиански вариант“ – чести избори и честа смяна на правителства. Ако политическите партии в парламента проявят отговорност, те могат да се съгласят да подкрепят не толкова партийно правителство с определени задачи, коментира той. Това обаче, според него, едва ли ще се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 02.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
baybay11
преди 1 година
До: Deyan_80 Е, възпитаниците на юридическия факултет на петербургския университет, бивши състуденти на пут000лер, може да считате, че грамотност означава комуникация на руски език, но в сайт с домейн ''.bg'', но етническите българи, които сме само с българско гражданство, не мислим така. Всъщност, то и чл.3 от КРБ прогласява, че в България единственият официален език е българският език, а не руски, английски, танганайски или урду...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
Deyan_80
преди 1 година
Не съм чел по-неграмотни коментари ... Дали можете да измислите нещо още по-ТЪЪпо ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Мецобик
преди 1 година
Мда, и аз не гласувам, защото държавата не ми е дала нищо, аз съм си натискал да се образовам, аз съм си изкарал следванията, аз съм си намерил работа, аз си се развивам сам, аз си инвестирам, аз си се грижа за близките, които имат нужда, общо взето тая държава е една пародия за жалост и колкото и да се сменят все едни и същи козли идват да си правят далаверките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
baybay11
преди 1 година
Изобщо не ме интересува. Икономическият интерес на семейството ми се свежда до запазване на пропорционалната данъчна система в България и проевропейска и антируска политическа ориентация на държавата ни. Депутатите си гласуваха в предишното НС увеличение на заплатите, които достигат до 10К лева нето и дори ги надвишават. Е- нека ги оставим да си заработят заплатите-... Комуто ползите- депутатските заплати и облаги, нему и вредите- заработването на тези заплати...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още