IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ-СДС печелят вота с 4 пункта пред "Продължаваме промяната"*

Засега "Български възход" влиза в НС, а ИТН остава извън парламента

20:00 | 02.10.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов гласува в 78 СУ "Христо Смирненски". Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА
Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов гласува в 78 СУ "Христо Смирненски". Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Коалицията ГЕРБ-СДС печелят 23,5% от гласовете на четвъртите парламентарни избори в последната година и половина, показват данните на социологическата агенция „„Галъп Интернешънъл“, с която работи Investor Media Group при 100% паралелно преброяване на гласовете. „Продължаваме промяната“ печели 19,5% от гласовете, а ДПС напредва до 15,2% като трета политическа сила. 

Според тези данни „Възраждане“ изпреварват БСП и са четвърта политическа сила с 10,0% от гласовете, а БСП печели 8,9%. 

„Демократична България“ е шестата политическа сила със 7,0% от гласовете, а „Български възход“ получава 4,7%. „Има такъв народ“ остава под 4-процентната граница за влизане в Народното събрание.

Според агенцията избирателната активност възлиза на 39,5%, а 3,4% са гласували с "Не подкрепям никого". 

 

При 85% паралелно преброяване на „Алфа Рисърч“ ГЕРБ-СДС получават 25,9%, „Продължаваме промяната“ – 19,3%, а ДПС – 14,4%.
Според данните на агенцията „Възраждане“ е четвърта политическа сила с 9,9%, следвана от БСП с много малка разлика – 9,4%. Шестата политическа сила е „Демократична България“ със 7,5%. И според „Алфа Рисърч“ „Български възход“ влиза в Народното събрание с 4,3% от гласовете, а „Има такъв народ“ остава под 4-процентната бариера.

Вотът потвърди очакванията на социолозите за много слаб интерес от страна на гласоподавателите и за нов силно фрагментиран парламент, в който опитите за съставяне на правителство ще са трудни. 

Българските избиратели се върнаха до урните за четвърти път в рамките на по-малко от две години в неделя, докато страната се опитва да прекъсне цикъла на политическа парализа и се изправя срещу разрива в дългогодишните връзки с Москва. 

Правителството, което обещаваше да се бори с корупцията под ръководството на бившия министър-председател Кирил Петков, издържа само седем месеца, преди да бъде свалено през юни. Основният му конкурент Бойко Борисов - консерватор, който доминираше в българската политика повече от десетилетие - имаше преднина в социологическите проучвания. Но и двамата вероятно ще се затруднят да сформират мнозинство.

Вакуумът във властта може да затрудни способността на България да се справи с рекордната инфлация, приемането на еврото след по-малко от две години и последиците от руската война в Украйна. Почти напълно зависима от вноса на енергия от Кремъл преди инвазията, прекъсването на вноса от страна на Русия - държава, която има традиции с България - доведе българите до най-тежката криза от десетилетия насам. 

Досега празнотата се запълваше от правителство, назначено от българския президент Румен Радев, генерал в оставка, който отрича обвиненията, че отхвърля усилията на предишните администрации да отдалечат България от Москва.

Държавният глава разкритикува санкциите на ЕС, наложени след завземането на Крим от Кремъл през 2014 г., за който в един момент той посочи, че принадлежи на Русия. В обръщение миналата седмица Радев осъди агресията на президента Владимир Путин, но предупреди, че ЕС трябва да намали рисковете от собствените си санкции срещу Кремъл. 

„Става все по-трудно да се състави правителство", заяви Радев пред репортери в София в неделя, след като даде своя глас. „Страната ни се нуждае от силни и легитимни институции, които да преодолеят кризите, да предприемат решителни реформи и да вземат стратегически решения с дългосрочен хоризонт", каза той. „От гласуването днес зависи колко силни и устойчиви ще бъдат правителството и парламентът утре“, каза държавният глава и призова гражданите да гласуват, напомняйки, че това е право, но и отговорност.

 

Радев отбеляза противоборсвото на две тези - правителство на всяка цена, което може да доведе до неустойчивост и отстояване на принципи. „Надявам се да се намери разумният баланс“, добави той.

Междувременно назначените от него министри се опитват да осигурят алтернативни ресурси, за да черноморската държава с население от 6,5 милиона души да премине леко през зимата. Докато Петков се опитваше да наложи твърд завой от Москва, служебното правителство се зае да съживи преговорите с руската държавна компания „Газпром" за възобновяване на доставките. 

Това решение привлече стотици протестиращи в столицата - и постави временния кабинет под ръководството на министър-председателя Гълъб Донев в отбранителна позиция, отричайки да има каквото и да било сближаване с Москва.

Настоящите политически сътресения показват опасността от нарастваща политическа фрагментация в България.
Левон Камерян
асоцииран директор в Scope Ratings GmbH

Въпреки политическата си изолация дясноцентристката партия на Борисов ГЕРБ водеше до последно в повечето социологически проучвания. Партията на Петков „Продължаваме промяната" изоставаше, а коалиционните му съюзници са с по-ниски резултати в проучванията - което потенциално изключва шансовете му да съживи реформаторско правителство. 

Първите официални резултати се очакват през нощта.

На изборите се явяват и редица други проруски партии, пише в свой обзор Bloomberg, включително „Възраждане“ - ултранационалистическа фракция, която удвои подкрепата си с обещанието да преразгледа членството на България в ЕС и НАТО. 

Ако поредицата от опити за съставяне на правителство се провали, може да се стигне до пети избори в началото на следващата година.  

„Настоящите политически сътресения показват опасността от нарастваща политическа фрагментация в България", казва пред Bloomberg Левон Камерян, асоцииран директор в базираната в Берлин Scope Ratings GmbH. Ръстът при крайната десница „ще усложни още повече създаването на коалиции". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 02.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
julian12
преди 1 година
Кирчо *** пак ли е там!? Леле, леле...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
onlythelonly
преди 1 година
Стабилни са кон като ин го сложи откат назаде дават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Айде пак на Бащицата монолозите ще слушаме известно време ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
мрънмрън
преди 1 година
Славун окапа по-бързо и от Атака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още