IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатски орган изисква кореспонденцията на Тръмп с Ким Чен-ун 

Независим експерт ще оцени какви документи е прибрал в имението си след края на мандата си бившият президент 

10:00 | 04.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка:  EPA/KCNA EDITORIAL USE
Снимка: EPA/KCNA EDITORIAL USE

Сред класифицираните документи, които Доналд Тръмп е взел от Белия дом след края на мандата си, Националният архив изрично е поискал да бъде върната кореспонденцията на бившия президент със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. 

Това става ясно от имейл до трима бивши адвокати на Тръмп от 6 май миналата година, който Националният архив публикува в понеделник. В него се казва, че архивът се нуждае от незабавната подкрепа на адвокатите, за да гарантира, че всички документи на Тръмп ще преминат в ръцете на Националния архив. Така нареченият Закон за президентските досиета (Presidential Record Act) предвижда, че всички президентски, а понякога и класифицирани досиета се съхраняват в държавния архив след края на мандата.

В имейла адвокатът на щатския орган Гари Стърн пише, че „оригиналната кореспонденция" на Тръмп с Ким Чен-ун не е предадена на архива. Папката с документите е била предоставена на Тръмп малко преди края на мандата му, но впоследствие не е преминала във владение на архива. Още в началото на годината американските медии съобщиха, че сред иззетите документи е и кореспонденция със севернокорейския лидер. „Тези оригинали трябва да бъдат предадени в архива възможно най-скоро", се казва в имейла. Около две дузини кутии са били отнесени в имението му по време на последната година от мандата на Тръмп и не са били върнати, се казва в съобщението.

Тръмп твърди, че ги е предал

Освен това липсвало и писмото на Барак Обама до неговия наследник; всички подобни документи на други президенти се съхраняват в оригинал в архивите. „Необходимо е това да бъде предоставено". В разговор с журналистката Маги Хаберман от New York Times през септември миналата година Тръмп твърди, че е предал кореспонденцията с Ким Чен-ун на Националния архив.

Преди два месеца, на 8 август, служители на ФБР претърсиха имението на Тръмп „Мар-а-Лаго" във Флорида и иззеха няколко кашона с частично класифицирани документи. Министерството на правосъдието започна наказателно разследване срещу бившия президент заради изнесените секретни документи. Той е взел общо 11 000 документа от Белия дом, включително около 100 класифицирани документа, включително такива с най-висока степен на класификация. Тръмп нарича акцията политически мотивиран „лов на вещици" срещу неговата личност. Той твърди, че е разсекретил класифицираните документи предварително, но все още не е доказал това.

През януари Тръмп предаде на архива 15 кутии с документи. Въпреки това, както съобщи Washington Post в понеделник, адвокатът на Тръмп е отказал впоследствие да потвърди, че всички документи са предадени. Позовавайки се на анонимни източници, запознати с въпроса, вестникът съобщава, че адвокатът Алекс Канон е поставил под въпрос дали изявлението на Тръмп е вярно. Други съветници на Тръмп уж са посъветвали Канън да не прави подобни твърдения. Бившият президент твърди, че по това време е заявил, че кутиите съдържат само „изрезки от вестници", които не са от значение за архива.

Специален експерт, назначен от федералния съдия Айлин Канън от съд в Южна Флорида, изискван от адвокатите на Тръмп, сега трябва да проучи независимо материалите от досието. Той трябва да прецени дали са засегнати адвокатската тайна и изпълнителната власт на Тръмп. Според Министерството на правосъдието обаче привилегия на изпълнителната власт има само действащият президент, но не и бившият.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още