IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WP: Тръмп е пазил документи за ядрените тайни на друга държава

Някои от намерените материали описват свръхсекретни операции на САЩ с огромни подробности

20:49 | 07.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Michelle Gustafson/Bloomberg
Снимка: Michelle Gustafson/Bloomberg

Макар че американският президент Доналд Тръмп (2017-2021) го нарече измама, твърди се, че сред папките, иззети от ФБР от имението на президента през август, е имало класифициран документ, описващ ядрения потенциал на чужда държава. Това съобщи Washington Post, позовавайки се на запознати с въпроса лица. Не се съобщава коя държава е замесена.

„По време на претърсването агентите на ФБР са намерили документи, описващи военната отбрана на чуждо правителство, включително ядрения му потенциал", твърдят източници, запознати със ситуацията, съобщава изданието. 

Според статията някои от намерените материали описват свръхсекретни операции на САЩ с такива подробности, че дори висши служители по националната сигурност не са ги виждали, а достъп до данните са имали само президентът и ограничен брой служители на администрациятa. 

Такива секретни досиета трябва не само да бъдат заключени, но и да се охраняват от служители по сигурността. Въпреки това именно такива документи са се намирали в частната резиденция на Тръмп.

ФБР е иззело общо над 300 файла, които Тръмп е взел със себе си във Флорида, след като е напуснал Белия дом: 184, които Националният архив си е върнал от Тръмп през пролетта; 38, които адвокатът на президента е предал на разследващите през юни; и над 100, които са били иззети на 8 август, след като ФБР е издало заповед.

Междувременно в понеделник федерален съдия във Флорида удовлетвори искането на Тръмп да назначи специален експерт, който да прегледа материалите, които могат да попаднат при адвокатите. Тъй като проверяващият ще се запознава с класифицирани материали, той също трябва да има разрешение за достъп до класифицирана информация.

Имението на Тръмп в Мар-а-Ларго, Флорида, беше претърсено в началото на август в рамките на дело за незаконно използване, кражба и унищожаване на служебни материали. Служителите на правоприлагащите органи иззеха близо стотици документи с различна степен на секретност, включително и най-високата. Тръмп отрече информацията, че разполага с класифицирани документи за ядрените оръжия на други държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Държавни секретни документи се съхраняват само в държавни хранилища и архиви , и се охраняват от държавни служби . Рижия тyпан вдлъбнат се е помислил за държава ... :))) ... Не стига че укрива данъци и лъже инвеститорите , ами и прецаква държавата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още