IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската политическа общност е създадена за трудни времена

Координирането на интересите на страните във и извън ЕС е насъщно

10:51 | 24.10.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

На 6 октомври Пражкият замък беше домакин на безпрецедентно събиране на държави за стартиране на Европейската политическа общност (ЕПО). Целта на новия форум е проста: да обединим всички нации в Европа, вътре и извън ЕС, за да координираме нашия отговор на критичните заплахи и да ускорим пътя към просперитет, пише за Financial Times Петр Фиала, премиер на Чехия, която е ротационен председател на ЕС в момента.

От самото начало общността бе предназначена да бъде общо пространство, достатъчно гъвкаво, за да побере комфортно всички европейски нации. Нямаме нужда от нови акроними или нови секретариати. И намерението не беше да се създаде още една междуправителствена организация.

Това, от което се нуждаем, е всеобхватен подход към решенията, по-бързи отговори на проблемите и място за посредничество в диалозите между държавите - независимо от тяхното членство в различни, понякога припокриващи се клубове.

Поради това избраният формат беше възможно най-широк: по един политически лидер от всяка страна беше поканен, заедно с председателите на Европейската комисия и Европейския съвет. Умишлено беше оставено място за двустранни и ад хок срещи, без усмирителната риза на официалните резолюции.

Четиридесет и четири европейски държави, от Исландия до Азербайджан, приеха поканата, обхващайки не само географския нашия континент, но и европейската цивилизация. Само руският и беларуският режими бяха съзнателно пропуснати.

Днес Европа е необичайно обединена по важни въпроси: заплахата от Русия е толкова сериозна, че другите ни различия изглеждат почти дребни. Следователно беше естествено дневният ред в Прага да бъде доминиран от войната, с обещания за запазване на подкрепата за Украйна и разговори за това как да върнем мира и стабилността на нашия континент.

Но не по-малко важни бяха дебатите относно други неотложни предизвикателства пред нашия просперитет и благополучие, особено растящите цени на енергията, които влошават живота на европейските граждани, както и засягат бизнеса и обществените институции.

Виждаме промяна в дебата, като някои решения бяха очертани с по-голяма яснота от преди. Беше особено приятно да видим дискусии относно енергийните междусистемни връзки в Северно море и на Балканите, както и увеличаването на производствения капацитет със страни като Норвегия и Азербайджан. Обсъждаха се и различни мисии за изграждане на сигурност и мониторинг на мира на места, където има нужда.

Срещата на високо равнище предложи възможност за лидерите на държавите, които са обречени да живеят заедно, но които обикновено нямат много шансове да си говорят. Освен това имаше няколко важни срещи, които обещават да разблокират някои преговори, по-специално тази, на която присъстваха лидерите на Турция, Армения и Азербайджан. Преди срещата в Прага президентът на Турция и министър-председателят на Армения не се бяха срещали лице в лице, откакто страните им се споразумяха да подобрят отношенията си през 2009 г. Това е точно резултатът, който ЕПО бе замислена да насърчава.

Заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се срещнах с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, за да обсъдим отношенията Турция-ЕС в известни детайли. Няколко срещи бяха посветени на ситуацията в Босна и Херцеговина и на отношенията между Сърбия и Косово.

Министър-председателят на Украйна Денис Шмихал проведе множество срещи, свързани с икономическата помощ и тази в областта на сигурността, включително допълнителни доставки на оръжия за неговата страна. Бях информиран и за успешна среща между френския президент Еманюел Макрон и Лиз Тръс, премиер на Обединеното кралство. Десетки двустранни или тристранни срещи се проведоха по време на срещата в Прага или в кулоарите й.

Това е критичен момент за Европа. Но въпреки този натиск участниците показаха единство и желание за сътрудничество. Горд съм, че раждането на ЕПО ще бъде завинаги свързано със столицата на Чешката република. И съм убеден, че скептиците грешат, като се притесняват, че скоро тази инициатива ще дегенерира до просто говорене. Проблемите, пред които е изправена Европа, са твърде сериозни, за да се позволи това да се случи.

Във време на застъпващи се кризи и продължаващи предизвикателства се нуждаем от отворена платформа, способна да съчетае различни интереси от цяла Европа. Търсим свободна дискусия, която засилва взаимното разбирателство и ни помага да прецизираме позициите си по най-належащите въпроси на деня. EПО е място за правене на точно това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
САЩ предприеха серия от ходове за ликвидирането на конкурента ЕС. Взривяването на СП-тата е от полза единствено на ФфАаЩщовете. Артът Конон Дойл и Агата Кристи отдавна щяха да ги посочат като главните заподозрени в извършването на държавната сиверсия. Но те за щастие вече не са между живите. Остават само едни гаванки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 1 година
Сегашните европейски трудности са резултати от европейската грешка за прилагане на подсигуряващ за щети метод за европейска финансова политика. Европейската централна банка не е компетентна за прекратяване на сегашните финансови трудности в еврозоната.Прекратяването на европейската финансова грешка ще спаси европейското стопанство от финансов колапс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още