fallback

Парламентът отхвърли кандидатурата на Николай Габровски за премиер

Структурата и съставът на предложения Министерски съвет не се подлагат на гласуване по правилник

12:12 | 14.12.22 г. 7
Автор - снимка
Редактор

Народното събрание отхвърли кандидатурата на проф. Николай Габровски за премиер, издигната с първия мандат на ГЕРБ-СДС.

От регистрираните 238 депутати в зала 113 подкрепиха номинацията, а 125 гласуваха "против".

Кандидатурата на Николай Габровски за премиер подкрепиха от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход". Против нея бяха от „Продължаваме промяната“, "Възраждане", БСП, „Демократична България“ и един независим.

Структурата и съставът на предложения Министерски съвет не се подлагат на гласуване, след като кандидатурата за премиер не е подкрепена.

Кандидатът на ГЕРБ за премиер Николай Габровски не успя да събере нужната подкрепа в парламента и да стане следващият министър-председател на България. Преди гласуването Габровски взе думата, за да каже, че е силно обезпокоен от това, което вижда и чува в пленарната зала. „Имам чувството, че сме в предизборна кампания“, каза той. Габровски допълни, че не е разбрал защо депутатите са против обявените от него седем приоритета. Той отхвърли критиките, че те са без конкретика.

„Какво неконкретно има в това, че трябва да се приеме бюджет за следващата година, че получихме шамар за Шенген или че от януари 2024 г. бихме могли да сме част от еврозоната при определени обстоятелства, а при други не. Аз не видях нито едно твърдение, че това не е добре за България“, каза той.

„Притиснати сме от срокове, които ще доведат до непоправими щети както върху имиджа на България, така и върху финансовото състояние", каза след дебатите Габровски. И отново предупреди: „Ако нямаме правителство, ще губим средства по Плана за възстановяване и устойчивост, по европейските програми, а вероятно няма да влезем и в еврозоната“. По думите на Габровски геополитическата ориентация също най-вероятно ще бъде подложена на изпитание. 

„Необяснимо е за мен защо сте против правителството. За мен това е чисто политическо говорене", каза Габровски от трибуната на Народното събрание.

Резултати от гласуването

„Доволен съм от това, което се случи. За миг не съжалявам, че положих тези усилия и че се срещах с хората, които ми се довериха“, коментира Николай Габровски, след като номинацията му за премиер беше отхвърлена от парламента.

„Всички ние като хора и професионалисти заложихме имената си в съставяне на един кабинет, който даваше надежда, може би, да тръгнем по друг път. Уви, партийните интереси са твърде силни, партийните страсти - твърде горещи и затова имаме този резултат", каза Габровски.

„На ринга излязоха доброто и злото. Хората заложиха на злото, злото победи и хората спечелиха. За съжаление, днес се случи точно това. Имахме уникален шанс да продължим по друг начин в българската политика“, каза още неодобреният премиер.

Дебатите по номинацията на проф. Николай Габровски и проектокабинета, предложен от него, продължиха повече от три часа и приключиха без изненади в гласуването.

В понеделник Николай Габровски върна на президента Румен Радев изпълнен първия проучвателен мандат и представи проектокабинета си. Сред заявените приоритети на проектокабинета "Габровски" бяха посочени държавният бюджет, влизането на България в еврозоната и Шенгенското пространство, както и енергийната независимост.

Държавният глава форсира процедурата и подписа указ с предложение до 48-ото Народното събрание да избере кандидата за министър-председател, излъчен от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:13 | 14.12.22 г.
fallback
Още от Политика виж още