IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Позабравените професионалисти в проектокабинета "Габровски"

Правителството на ГЕРБ/СДС обаче трудно ще набере подкрепа в Народното събрание

14:58 | 12.12.22 г. 2
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Номинираният за кандидат за премиер от ГЕРБ/СДС проф. Николай Габровски представи изпълнен мандата за кабинет, включвайки в него добре познати и позабравени имена, професионалисти в областта си. За да встъпят в длъжност и да докажат, че кандидатът за премиер не се е излъгал в техните способности, обаче е нужна подкрепата на Народното събрание. Очакванията са, че кабинетът ще бъде разгледан и гласуван още през тази седмица, а заявките на четири партии в парламента - "Възраждане", "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България", са че няма да подкрепят предложенията.

Сред имената, на които се спря проф. Габровски, са бивши министри в различни правителства, както и на бившия издател на българския "Плейбой". Ето и кои са те:

В правителството си номинираният за премиер ще разчита на подкрепата на трима вицепремиери - Меглена Плугчиева-Александрова, Миглена Тачева и Малина Крумова. Може би изненадващо Меглена Плугчиева ще бъде и министър на околната среда, след като беше вицепремиер с ресор управление на европейските средства в правителството на Сергей Станишев. Тя обаче има диплома по екология и горско стопанство от Лесотехническия университет в София и защитен докторат на тема "Екология на горите".

След като не успя да се пребори за поста вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), макар и да получи подкрепата на тогавашния премиер Бойко Борисов, Плугчиева беше назначена за посланик на България в Швейцария, а от 2018 година досега - в Черна гора.

За управлението на европейските фондове в този кабинет ще отговаря Малина Крумова. Тя изпълняваше същата роля и в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков, а президентът Румен Радев тогава я описа като "професионалист с доказан опит, което е гаранция за изпълнението на важните за страната ни дейности относно еврофондовете". Малина Крумова беше зам.-министър на околната среда в правителството на Марин Райков. През 2019 година тя е назначена за председател на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

Третият вицепремиер в кабинета "Габровски" - Миглена Тачева, ще бъде и министър на правосъдието. Тя заемаше този пост в кабинета "Станишев" от 2007 година до 2009 година, замествайки подалия оставка Георги Петканов. От 2016 година досега тя е директор на Националния институт на правосъдието.

Дама ще поеме и друго силово министерство - на вътрешните работи. Николай Габровски номинира Благородна Макева-Найденова за този пост. Тя е завършила Академията на МВР и през годините заема различни постове в системата, започвайки като оперативен работник в сектор "Криминална полиция" в едно от столичните районни полицейски управления и стига до зам.-директор на Главна дирекция "Национална полиция". В периода от 2015 година до 2021 година е председател на Постоянната комисия по права на човека и полицейска етика в МВР, както и е член на Националния съвет за подпомагане и компенсация на жертви на престъпления.

За министър на отбраната е предложен Атанас Запрянов, който беше зам.-министър на отбраната в кабината "Борисов 2". Той има богат опит като представител на България в различни отбранителни структури - от 2006 година до 2010 година е представител на страната ни във Военния комитет на НАТО и военния комитет на ЕС в Брюксел, пише БТА.

За поста външен министър е предложен Драгомир Заков. В началото на март той беше избран за министър на отбраната в кабинета "Петков", буквално дни след началото на войната в Украйна. Заков обаче е дипломат от кариерата, заемал е различни постове в Министерството на външните работи, включително и като аташе в представителството ни в Швейцария (в периода 20112014 година), а през март 2019 година и като постоянен представител на България в НАТО.

Интересна е кандидатурата за енергиен министър - бившият директор на "Булгаргаз" Николай Павлов. Той също има опит на този пост в служебния кабинет на Огнян Герджиков. В началото на тази година беше сменен със скандал от позицията си начело на газовата компания и беше разпитан в Софийската градска прокуратура относно доставките на природен газ и договорите на компанията. Няколко дни по-късно Русия нападна Украйна. През април бяха преустановени доставките по дългосрочния договор с "Газпром" и "Булгаргаз" за много кратко време трябваше да се ориентира в новата обстановка - да участва в търгове за доставка на газ, а не да разчита на дългосрочните договори.

Номинираният за министър на икономиката и индустрията Мартин Дановски е бивш съветник на вицепремиера по еврофондовете в няколко правителства на ГЕРБ Томислав Дончев. Той участва в създаването на т.нар. Фонд на фондовете, а след това участва в управлението му - първо като член на Управителния съвет, а през 2020 година до края на 2021 година е председател на институцията.  

Номинацията за финансов министър подсказват и намеренията на Никола Габровски по отношение на финансовата политика - Маринела Петрова е част от преговорния екип за членството на България в ERM ІІ, т.нар. чакалня на еврозоната. Тя е зам.-министър на финансите в три редовни и едно служебно правителство. В края на 2020 година Петрова беше избрана за председател на Управителния съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ), като мандатът ѝ изтича в края на 2023 година.

Начело на земеделското министерсво ще застане Васил Грудев. Той беше на този пост в служебния кабинет на Марин Райков, а по-късно зае поста зам.-министър на земеделието и в кабинета "Борисов 2". Грудев е заемал длъжности във Фонд "Земеделие", оглавявайки на няколко пъти агенцията. През юни 2021 година той беше уволнен от поста, заедно със своите заместници.

Министерството на регионалното развитие ще оглави Драгомир Симидчиев. В периода 2011-2014 година той е на поста зам.-министър на регионалното развитие в три правителства, пише БТА. Неговият ресор е ВиК секторът. От 2012 година до 2021 година е председател на Съвета на директорите на Фонд Флаг.

За министър на транспорта е предложен Прошко Прошков - бивш кмет на столичния район Лозенец и дългогодишен общински съветник. Като член на "Демократи за силна България" често критикуваше работата на местната власт, тоест на ГЕРБ, в София. От 2019 година обаче е общински съветник в групата на ГЕРБ/СДС.

Любопитна е кандидатурата на Мартин Захариев за поста на министър на туризма.Той е по-известен в областта на комуникациите и е бивш издател на сп. "Егоист" и българското издание "Плейбой". От 2016 година е изпълнителен директор на Националния борд по туризма.

Съпругът на олимпийската шампионка по бокс от Токио Стойка Кръстева - Борил, ще поеме Министерството на спорта. По образование Борил Кръстев е магистър инженер по технология и управление на транспорта.

Събина Събева, бивш изпълнителен директор на фондация "Международна социална служба - България", както и директор на дирекции в Държавната агенция за закрила на детето е предложена за министър на труда и социалната политика. Кандидат за министър на здравеопазването е Благомир Здравков, който е изпълнителен директор на детската болница "Проф. Иван Митев".

Още един медик - проф. Славчо Томов влиза в проекта за кабинет на Николай Габровски, но този път ще отговаря за Министерството на науката и образованието. Директорът на Театър "София" Ириней Константинов пък поема Министерството на културата.

Милена Стойчева - директор за иновации и трансформация към Европейския инстутут за иновации и технологии (EIT Culture & Creativity), ще отговаря за иновациите в кабинета "Габровски", а председателя на Държавната агенция за електронно управление Красимир Симонски - за електронното управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 12.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: khao *** тииимаааджийски! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
хахаха, *** сайт подкреящ проектокабинета на мутрата и дпс.... нищо изненадващо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още