IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Габровски: Решението за Шенген беше деликатен намек, че не сме си оправили къщата

България рискува да загуби политическия си път, ако продължи да няма редовен кабинет, каза кандидатът за премиер на ГЕРБ

19:28 | 12.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ
Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Неприемането на България в Шенген "е един много деликатен европейски език да ни кажат, че не сме си оправили къщата". Такова мнение изрази кандидатът за министър-председател на ГЕРБ проф. Николай Габровски в ефира на bTV, цитиран от БГНЕС.

"Не може четири пъти да се явяваме на избори, заради политическата нестабилност ние не сме надежден партньор. Не може да се променят законите и върховенството на закона без работещ парламент, защото част от тях изискват конституционно мнозинство", добави Габровски.

По отношение на първия мандат за съставяне на редовно правителство, Габровски каза, че познава някои от министрите лично, други е срещнал отдавна, а с трети се е запознал за пръв път сега. "Изборът беше доста труден. Все пак, ако искате да решите някои проблеми, имената за решение са няколко. Когато от няколко източници съвпаднат някои имена, започвам да преглеждам биографиите им, след което се провеждат срещи и интервюта", обясни гостът.

"Профилът на всички е на високи професионалисти, които могат да започнат да работят интензивно веднага и имат огромен опит в администрацията. Нося морална отговорност за тях", допълни той.

Според него се образува "един изключително добър кабинет", а България рискува да загуби политическата си ориентация, ако продължи да няма редовен кабинет.

"Ако не стане първият мандат, е много малко вероятно да се случи вторият, дори като виждам в тази ситуация какви конфигурации започнаха да се спрягат. В третия мандат започват да се преплитат много интереси и започва политическа игра, която аз не харесвам. Тук, в първия, имаме конкретен мандат, конкретни лица, и конкретни няколко точки, които да следваме и които са приоритет за всички", коментира още професорът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 12.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още