IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовата комисия отложи гласуването на бюджета заради проектокабинета "Габровски"

От ГЕРБ настояват да се изчака вота за съставяне на правителство

10:24 | 13.12.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

По искане на ГЕРБ бюджетната комисия на Народното събрание отложи с 24 часа гласуването на второ четене на удължаването на действието на Бюджет 2022 и през следващата година. С т.нар. удължителен закон трябва да се продължи действието на тазгодишните бюджетни закони за още три месеца, съобщи БНТ. От първата политическа сила в парламента настояват решенията да изчакат гласуването на проектокабинета на Николай Габровски.

„Не е редно да гласуваме на второ четене решение за удължаване на бюджета от 2022 г. и през 2023 г. ден преди очакван вот за съставяне на правителство. Ако това стане, ще има време да се внесе редовен бюджет. Нищо не пречи да изчакаме един ден и ако проектокабинетът не мине, да свикаме ново заседание и да гласуваме удължителния закон“, коментира депутатът на ГЕРБ и бивш финансов министър Кирил Ананиев. Предложението за отлагане на гласуването е подкрепено от ГЕРБ, "Възраждане" и "Български възход", а депутатите от останалите парламентарно представени партии се въздържаха.

Според работодателите това решение е добро, защото така предложените текстове по удълженото действие на Бюджет 2022 ще доведат до огромен дефицит. Синдикатите продължават да настояват за незабавно вдигане на минималната работна заплата на 850 лв. независимо дали ще стане с нов бюджет, или чрез удължаване на действието на стария.

Днес бюджетната комисия заседава извънредно, като основната точка в дневния ѝ ред е второто четене на ключови промени в осигуровки, данъци, болнични, семейни помощи за деца. Сред предложенията са: максималният осигурителен доход да се вдигне от 3400 на 4200 лева, третият ден от болничния да се прехвърли от държавата на НОИ, минималната заплата да се обвърже със средната, да се увеличат учителските заплати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още