IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Путин избягва публичността в очакване на новини за Бахмут

Висшият корупционен съд на Украйна конфискува имуществото на бившия президент Виктор Янукович

08:32 | 15.12.22 г. 6
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Продължават тежките боеве в Донбас и основно около населените места Бахмут, Авдеевка, Маринка и направлението Сватове-Кремена. Руските военни кореспонденти съобщават за напредък в опитите за превземането на Бахмут, като боевете се изместват от индустриалната зона на града към жилищните квартали. В предишни дни същите източници твърдяха, че градът е превзет, напомня Институтът за изучаване на войната (ISW) в своя обзор за 294-я ден от пълномащабната война в Украйна. Украинските военни отчитат, че успяват да отблъснат атаките около населеното място.

Украински анализатори коментират, че превземането на града има само политическо значение за Кремъл. Русия има за цел да превземе цялата Донецка област, за да могат властите да оправдаят своята "специална операция". Руският президент ВладимирПутин отложи своето годишно обръщение пред парламента. То е заложено като ангажимент на руския президент в Конституцията на страната.

Анализаторите в ISW припомнят, че през 2014 година Путин се обърна към парламента с т.нар. "Кримска реч", в която разказа за анексирането на полуострова и предполагат, че и този път ще се опита да представи новите завоевания в Украйна, но отлага това, тъй като няма пълния контрол дори и в Донбас, където руски военни присъстват още от 2014 година. Последното голямо завоевание на руснаците беше Лисичанск, Луганска област, през юли. 

Източник на ТАСС посочва, че това годишно обръщение обикновено отнема много време и усилия на президента и неговия екип, тъй като обхваща всички аспекти от живота в Русия - икономика, образование, военни, партньорства и т.н.

Владимир Путин отмени и своята традиционна среща с журналисти, която се провежда редовно в края на годината в последните 10 години, както и разговори с представители на бизнеса. Последната подобна публична изява на руския президент беше на 25 ноември - с майки на мобилизирани, за която много анализатори смятат, че се е провела с подставени лица.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба също има версия защо руският президент избягва публичността в края на годината. За него Путин изчаква, за да обяви разширяването на конфликта и нова вълна на мобилизация през януари или февруари 2023 година, допълват военните анализатори. Те отчитат и възможността да има нови мотиви за военните действия в Украйна - ограничаване на свободи, цитирайки агресия срещу православната църква и срещу свободата на словото. ISW посочва, че Киев не ограничава религиозните свободи - украинският президент Володимир Зеленски подписа указ на 2 декември за персонални санкции срещу представители на руската държава в Украинската православна църква на Московската патриаршия, но това не е Украинската православна църква, която получи независимост, тоест стана автокефална от Московската патриаршия през 2019 година.

Върховната Рада одобри промени в медийния закон на Украйна и текстовете сега очакват подписа на Володимир Зеленски, за да влязат в сила.

Според други наблюдатели Бахмут има и стратегическо значение и отваря пътя към Константиновка и Сиверск.

В своето обръщение към европейските депутати украинският президент отбеляза Бахмут, посочвайки, че Русия го изравнява със земята, както прави с град след град в Донбас. В града преди войната са живеели към 70 хил. души, а днес е почти напълно разрушен, каза Зеленски по време на церемонията, на която беше връчена наградата "Сахаров". Със своята ежегодна награда Европейският парламент тази година отличи смелостта на украинския народ. През 2021 година носител на "Сахаров" стана руският опозиционер Алексей Навални.

Висшият антикорупционен съд на Украйна конфискува имуществото на Виктор Янукович

Висшият антикорупционен съд на Украйна конфискува имуществото на бившия президент на страната Виктор Янукович. Той избяга от страната след протести на Майдана през 2014 година и намери убежище в Русия, където се намира и до сега. Според съобщението на институцията в полза на държавата са иззети недвижими имоти, включително и хотелски комплекс в ловен парк до Сухолучя, в близост до столицата Киев, както и над 500 културно-исторически ценности на стойност почти 19 млн. евро.

През 2019 година Янукович беше признат за виновен по обвинения в държавна измяна и осъден задочно на 13 години затвор.

Ракетите Patriot са провокация

Даването на ракетните комплекси Patriot са провокация от страна на САЩ с "непредсказуеми последици", предупреди руското посолство във Вашингтон, цитирано от ТАСС. Според мисията този ход ще "укрепне чувството на безнаказаност" на украинския президент и той ще бъде насърчен за "нови престъпления в Донбас, Запорожка и Херсонска област".

В своето вечерно обръщение Володимир Зеленски намекна, че има "важен напредък" по отношение на подсилването на въздушната отбрана на страната. "Правим всичко, за да получи Украйна най-съвременните и най-мощните системи", допълни той.

Нови референдуми

В Кремъл не виждат проблем да бъдат проведени референдуми за присъединяване и на Одеса и Чернигов към територията на Руската федерация. Предложението беше направено от назначения за временно изпълняващ длъжността президент на присъединената Донецка област Денис Пушилин. То беше коменитрано и от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който заяви, че всичко зависи от избора на хората. Усилията на руските военни сега са съсредоточени в Донбас, допълни той.

В края на септември руският президент Владимир Путин подписа указ за анексирането на четири украински области - Запорожка, Херсонска, Луганска и Донецка, след провеждане на референдуми. Допитването се проведе в условията на активни военни действия и с множество нарушения, затова и резултатите от тях бяха признати единствено от Русия и Северна Корея.

Украйна ще бъде основната тема на Европейския съвет

Украйна ще бъде основната тема на срещата на европейските лидери днес (15 декември). Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отново покани Володимир Зеленски да участва в разговорите. ЕС одобри през миналата седмица помощ от 18 млрд. евро за Украйна, които ще бъдат отпуснати на три транша през 2023 година. Заемът е с гратисен период от 10 години, а даването на средствата е обвързано с реформи, които да подготвят страната за членство в общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още