IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митрофанова: Няма да издирваме Христо Грозев по целия свят

Все още не е ясно по какви обвинения се издирва журналистът

16:34 | 29.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС
Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Русия няма да издирва Христо Грозев по целия свят, заяви руският посланик у нас Елеонора Мирофанова пред журналисти. "Нека си живее там, където живее, нищо не го заплашва", обяви тя.

Днес (29 декември) Митрофанова  беше извикана в Министерството на външните работи, за да бъде изяснен казуса с обвиненията към журналиста от Belingcats. В началото на седмицата от руското МВнР съобщиха, че Грозев е издирван по "член от Наказателния кодекс на Руската федерация", без да уточнява какви точно са тези обвинения.

Митрофанова каза, че руското МВР никога не пише по какви обвинения се издирват лица и в този смисъл тя също не е наясно защо руската държава иска ареста на Христо Грозев. Медията, в която работи той, обаче е обявена за част от чужда агентура. "Те не работят толкова бързо - въпросът възникна едва преди два дни" каза още руският посланик на въпрос дали самата тя е получила отговор от руското МВР за обвиненията срещу българския журналист.

Митрофанова уточни, че по време на разговора си с българските власти е било договорено българското Министерство на вътрешните работи на България да отпрати запитване до своите колеги в Русия. По нейните думи ако следовател не може да открие лице, търсено по каквато и да било причина, има право да го обяви за издирване.

По-късно през деня стана ясно, че българското МВР ще изпрати писмо до вътрешното министерство на Русия с искане за повече информация по случая с Христо Грозев, съобщиха за БТА от институцията.

От втората половина на 2019 година отношенията между България и Русия са започнали да се влошават до "много недобро ниво днес", каза още Митрофанова. "Имаме контакти с правителството, но те са епизодични и по конкретни въпроси", допълни още тя.

В своето изявление пред българските журналисти тя заяви, че с представители на МВнР е дискутирала актуални въпроси и основно преподаването на български език в Запорожката област, която Москва присъедини към своята територия в края на септември и приема за своя.

Руският посланик коментира, че в Русия се преподават 79 чужди езика и един от тях е българският. Според нея в момента в училищата в Запорожката област не се преподава български език, защото липсват учители. "Глупостта има много проявления", заяви още Митрофанова на въпрос защо се свалят портрети на българи в училища и институции в окупираните от Русия украински територии. "Не можем да отговаряме за действията на идиоти", каза още тя и допълни, че това не е държавна политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още