fallback

Русия се е отказала от атаката над Бахмут

Според украински офицери съпротивата е принудила Москва да смекчи атаката си срещу източния град и да се пренасочи към околните райони

12:10 | 05.01.23 г. 13
Автор - снимка
Създател

Украински командири твърдят, че руските войски са смекчили атаката си срещу източния украински град Бахмут, тъй като силната съпротива принуждава руските части да прехвърлят част от огневата си мощ към околните райони.

Някои украински офицери и британското военно разузнаване твърдят, че Русия вече не нанася удари по Бахмут - град, който е от изключителна важност и за двете страни - със същата жестокост, както миналия месец. Украинските командири твърдят, че вместо това Русия е пренасочила бронирани машини и артилерийски огън към близкия град Соледар, пише The Wall Street Journal. 

Бахмут и Соледар са част от един и същи фронт, а боевете и преди са се водили около двата града. Успокояването на сблъсъците в единия район не означава, че руснаците са се отказали напълно от превземането на Бахмут, а по-скоро показва, че съпротивата на Украйна е наложила преосмисляне.

Няколко украински офицери смятат, че Русия, поне засега, е пренасочила огъня от Бахмут, след като месеци наред се е борила да превземе града. Вместо това Русия може да се опита да изпита украинската отбрана около Соледар и да извоюва победа там, казват те.

От есента насам Бахмут и околностите му се превърнаха в една от най-оспорваните фронтови линии в цялата война, като и двете страни насочиха огромни количества войски и техника към фронта.

Най-високопоставеният военен командир на Украйна Валерий Залужний заяви късно във вторник, че боевете в района на Бахмут са най-сложната ситуация, пред която са изправени неговите сили.

Макар да няма голямо стратегическо значение, Бахмут придоби голямо значение за „Вагнер“, руските паравоенни сили, които се опитват да щурмуват града, както и за генерал Сергей Суровикин, който през октомври беше назначен за военен командир на Русия в Украйна. Руските и украинските сили се сражават за Бахмут, град с население от 70 000 души, от около шест месеца.

Превземането на Бахмут би имало голямо психологическо значение за Русия след поредица от неуспехи на бойното поле.

През последните дни руски боеприпаси обстрелват околността на украинска артилерийска позиция в покрайнините на Соледар. Украински гаубици нанесоха ответен удар по това, което според артилерийски офицер са руски позиции извън града.

„Те променят позициите си към Соледар", казва Валерий Юрик, говорител на 46-а бригада, десантно-щурмова дивизия.

„Нуждаят се от една малка победа, защото не могат да превземат [Бахмут]“, добавя Юрик.

Британското военно разузнаване твърди, че Украйна е изпратила значителни подкрепления в Бахмут, притъпявайки руските атаки. Малко вероятно е Русия да постигне пробив през следващите седмици, заяви британското разузнаване във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:07 | 05.01.23 г.
fallback
Още от Политика виж още