fallback

Пекин не вярва на сълзите на Москва

Китайски чиновници твърдят, че Владимир Путин не е уведомил Си Дзинпин, че се готви да нападне Украйна

21:35 | 10.01.23 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Само 20 дни преди началото на войната в Украйна руският президент Владимир Путин е в Пекин по повод началото на Зимните олимпийски игри и разговаря с китайския си колега Си Дзинпин. Двамата обсъждат различни теми и си обещават взаимна подкрепа, пише Finanacial Times. Близки до китайския президент, пожелали анонимност, споделят пред изданието, че в Пекин нямат много доверие на Москва.

В Китай смятат, че има вероятност Русия да загуби войната в Украйна и това значително да намали икономическата ѝ сила и дипломатически възможности на световната сцена.

FT коментира, че в последните месеци различни китайски чиновници на различни нива са споделяли, че Путин не е информирал Си, че планира да нападне Украйна, въпреки срещата им в началото на февруари 2022 година. Той само е уведомил, че няма да изключи предприемането на мерки, ако украинците нападнат руска територия. Официално няма стенограма от разговорите между двамата и нищо от тези коментари не може да бъде потвърдено или отхвърлено, но Пекин понижава в длъжност на зам.-министъра на външните работи, който отговаря за Русия до служител на Националния съвет по радио и телевизия. Според източници на FT причината е провалът на разузнаването относно нахлуването на Русия в Украйна.

Позицията на Пекин по Украйна обтегна отношенията с ЕС. Сега китайските дипломати опитват да си върнат доверието, уверявайки своите европейски партньори, че ще използват връзките си с руския президент, за да го принудят да се откаже от някои намерения, като например да използва ядрено оръжие срещу Украйна. Китай освен това може да докаже желанието си да възстанови отношенията си с Европа не само като миротворец, но и като стане част от плановете за възстановяване на Украйна.

Подобно желание пролича от коментарите на Си Дзинпин по време на срещата си с Владимир Путин.

ЕС е водещ търговски партньор на Китай и в отношенията между двете Пекин реализира огромен търговски излишък. В същото време доста европейски компании са сред водещите чужди инвеститори в Китай. И от двете страни личи желание за възстановяване на отношенията - през ноември германският канцлер Олаф Шолц посети Пекин, а по-късно този месец се очаква в китайската столица да пристигне още Еманюел Макрон, както и италианският премиер Джорджа Мелони. 

Анализатори коментират, че Китай и ЕС могат да намерят общ език в опита да намалят влиянието на САЩ в световен мащаб.

На фона на малко хаотичното излизане от ограниченията, свързани с коронавируса, Китай има нужда да си върне приятелите, пише още FT. Процесът започва с преоценка на отношенията с Москва. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:15 | 10.01.23 г.
fallback
Още от Политика виж още