IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще гарантира за сигурността на богат на злато регион в Африка

Споразумение от миналия месец между ЦАР, Чад и Судан цели да се бори с въоръжените сили, опериращи по богатата на минерали граница

12:52 | 01.02.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Три държави са се договорили с помощта на руски военни да гарантират сигурността на богат на злато регион в Централноафриканската република (ЦАР), в който действат бунтовнически групи. Това е поредният знак за растящото влияние на Москва в региона, посочва Bloomberg.

Споразумение, договорено миналия месец между ЦАР, Чад и Судан, цели да се бори с въоръжените сили, опериращи по богатата на минерали граница между съседките, посочи Хасан Буба, бивш бунтовнически лидер и настоящ министър по въпросите на животновъдството на ЦАР, в телефонно интервю. По време на посещение в Чад в неделя суданският генерал Абдел Фатах ал-Бурхан заяви, че и двете страни са се съгласили да „постигнат сигурност и стабилност“ в ЦАР.

Споразумението още повече подсигурява мястото на Русия в политиката и сигурността на региона във време, когато Западът се опитва всячески да ограничи растящото влияние на Москва. През последните години Кремъл засилва връзките си с африканските държави, включително Либия, Судан, Мали и Буркина Фасо.

Западни правителства, включително на Европейския съюз и САЩ, представители на ООН, както и хуманитарни и бунтовнически групи, настояват, че частната паравоенна организация „Вагнер“ с близки връзки с Кремъл, която бе наета от правителството на ЦАР през 2018 г. за борба с бунтовническите сили в региона, се концентрира върху опазването на сигурността на мини за диаманти и злато в страната. Според властите в ЦАР обаче единствените руски сили на територията на страната са невъоръжени инструктори.

По-голямата част на ЦАР е извън правителствен контрол вече повече от десетилетие, управлявана от различни бунтовнически фракции, борещи се за достъп до мащабните резерви на страната от злато и диаманти.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков не е отговорил на запитване за коментар на Bloomberg. Представител на президентството в Чад е отказал коментар.

Миналата година правителствени сили – подкрепени от руски войски – се опитаха да поемат контрола върху богати на ресурси области в североизточна ЦАР, посочва Енрика Пико, проектен директор за Централна Африка на International Crisis Group, както и бивш член на панел от експерти на ООН за ЦАР.

„Това наистина разпали напрежението между въоръжените групи, които се опитваха да защитят последните си източници на приходи в северните части на страната, и правителствените сили и руските съюзници“, посочи Пика. Сделката от миналия месец се очаква да дестабилизира региона дори още повече, допълни тя.

Абду Буда, говорител на бунтовническата група Съюз за мир (Union for Peace), заяви, че сраженията се засилват в североизточните части на ЦАР. „Има много ресурси в този район и нашите врагове са дошли да оставят бизнесите и машините си на наша територия".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: khao... Така е , рашибозука не може да създава зравословна среда за развитие и просперитет . Това е очеваден факт . Не могат да градят съзидателно нищо . Видимо е и в Либия , и в Сирия , и в ЦАР ... ако щеш и в анексираните територии в Украйна . Могат да разрушат и да убиват , друго нищо не могат ... нефелни блатни opkи ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: zelka007 но поживьом и увидим, колко мирно ще е там следващата година-две :) Официално гражданската им война не е свършила, имат само някво примирие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: zelka007 сигурен ли си ? :):) Ако ги бяха разчистили, що им е нужен такова споразумение, в статията също пише че половината държава не е под контрола на правителството :) Сигурно са сложили някоя и друга мина под контрол, но това е доста голяма територия зада успеят тия нефелници да я контролират...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
Моабет да става
преди 1 година
За тези бунтовници борсите за диаманти и злато явно са широко отворени и няма никакви санкции за тях. Може би няма желание да се проследят каналите по които продават и да им се врътне кранчето. Защото това стане ли ще изчезнат всякакви бунтовници и ще се прекфалифицират в охрана на държавните мини. Да не поглеждаме по-дълбоко, как се появяват паравоенни организации почти от нищото с "лека" логистична подкрепа отвън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: khao... Във случаят с ЦАР , групата на Вагнер си е свършила перфектно работата . Те са ги наели 2018 да разчистят от военизираните групировки . Преди това правителството не е успяло 3 или 4 години да се справят със ситуацията . Идват Вагнеровците с бойните хеликоптери МИ-8, с Т72-ките , с БТР-ите и размазват всичко в рамките на 2-3 седмици ... :))) ... В случая на белото не можеш да кажеш черно ... Свършили са си работата , и ги наемат пак ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 10
khao
преди 1 година
те и Армения чакат сигурност от РФ и ... все същото, така и тия ! Ще почакат малко, хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още