fallback

Международен център в Хага ще разследва престъпленията във войната в Украйна

Ще накараме Путин да плати за зверската си война, каза Урсула фон дер Лайен в Киев

18:48 | 02.02.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Международен център за разследване на военните престъпления в Украйна ще бъде създаден в Хага, анонсира председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен по време на пресконференция в Киев. Тя, заедно с 15 членове на ЕК, е в Украйна, където ще участва във форум ЕС - Украйна, започващ на 3 февруари.

В своето изложение Фон дер Лайен коментира още, че Русия ще трябва да понесе отговорността за извършените престъпления и в момента прокурори от Украйна и ЕС събират доказателства за извършени военни престъпления в Украйна. Новият център ще координира дейностите, подкрепен от Eurojust, европейската правна агенция.

"Ще накараме руският президент Владимир Путин да плати за своята зверска война", каза още председателят на ЕК.

Създаването на трибунал за военни престъпления в Украйна беше подкрепено и от Европейския парламент по време на сесията през януари

Урсула фон дер Лайен изтъкна и част от дейностите по възстановяването на Украйна, като част от тях са модернизация на енергийния сектор. "Украйна ще бъде център на чистата енергия в Европа", посочи тя и допълни, че това е част от енергийната сигурност на страната. Украинският президент Володимир Зеленски изтъкна в края на 2022 година, че бъдещето на енергийната система на Украйна е децентрализация, зелени енергийни мощности в близост до потреблението,

Президентът на Украйна Володимир Зеленски от своя страна пък обърна внимание на санкциите, които налага ЕС срещу Русия. Според него в общността има забавяне на инерцията на санкциите, а Русия напротив - успява да се адаптира към тях и да ги заобикаля. Зеленски отбеляза още, че европейските перспективи на Украйна са мотивация за украинския народ, както и за армията да продължава да продължва да се бори и защитава ценностите и целия европейски континент.

Той посочи още, че с Урсула фон дер Лайен са дискутирали ефективността на мерките за либерализация на търговията между ЕС и Украйна и продължаването им. От началото на войната ЕС премахна митата и квотите за внос на украински стоки с цел да подпомогне икономиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:53 | 02.02.23 г.
fallback
Още от Политика виж още