IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът Байдън обяви разграничаване от Китай

Президентът на САЩ отхвърли критиките към политиката си на субсидиране: „Няма да се извинявам за това, че инвестираме"

08:01 | 08.02.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
За първи път зад Байдън освен Харис бе новият републикански председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти. Снимка: Nathan Howard/Bloomberg
За първи път зад Байдън освен Харис бе новият републикански председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти. Снимка: Nathan Howard/Bloomberg

Мостове, влакове, пътища, заводи за батерии, широколентови мрежи - САЩ строят всичко това. Във вторник президентът на САЩ Джо Байдън заяви в речта си за състоянието на Съюза, че благодарение на неговото законодателство са били стимулирани частни инвестиции в размер на над 700 млрд. долара. „Но ние изграждаме и нещо друго", продължи той. „Изграждаме гордост“. 

Байдън отправи уверено и борбено послание. САЩ са в „по-добра позиция от всяка друга страна на света" по отношение на инфлацията и цените на енергията. Речта му може да се разглежда и като аргумент за евентуален втори мандат. Във Вашингтон се очаква 80-годишният политик скоро да обяви кандидатурата си за президентските избори през 2024 г.

В условията на разделен Конгрес демократите на Байдън не успяха да прокарат много законопроекти от тази година. Затова президентът на САЩ наблегна преди всичко на прилагането на вече приетите реформи.

Но той също така даде представа за плановете си за бъдещето: Байдън предположи, че в бъдеще САЩ ще разчитат още повече на протекционизма и ще искат да се дистанцират от Китай. В същото време той се обяви в подкрепа на водещата роля на САЩ в западния военен съюз НАТО.

Ето и най-важните прозрения в речта на Байдън: 

1. Байдън затяга правилата за „Buy American“

Светът трябва да се подготви за това, че САЩ ще разчитат още повече на разделението и пазарните бариери. „Правим така, че веригите за доставки за Америка да започват в Америка. Американските пътища, американските мостове и магистрали се строят с американски продукти", заяви Байдън пред Конгреса. 

По-конкретно Байдън обяви нови стандарти за строителните материали във федералните инфраструктурни проекти. Компонентите, използвани в тях, като „дървен материал, стъкло, гипсокартон, оптичен кабел", ще трябва да се произвеждат в Америка в бъдеще, но Белият дом първоначално не предостави повече подробности.

Под ръководството на Байдън Конгресът прие три пакета от субсидии, с които в инфраструктурата, полупроводниците, възобновяемите енергийни източници и производството бяха вложени общо почти 2 трлн. долара. По-специално спорният Закон за намаляване на инфлацията съдържа множество разпоредби за „произведено в Америка". 

В ЕС бариерите се смятат за дискриминационни; успоредно с това нараства загрижеността, че европейските компании биха могли да преместят производството си в САЩ. Поради това министрите на икономиката на Германия и Франция Роберт Хабек и Брюно Льо Мер заминаха за Вашингтон тази седмица, за да лобират за изключения.

Въпреки това Байдън даде да се разбере, че няма да има обратен завой по отношение на Закона за намаляване на инфлацията. „Няма да се извинявам за това, че инвестираме, за да направим Америка силна. Инвестираме в американски иновации, в индустрии, които ще определят бъдещето и в които китайското правителство иска да доминира“.

Курсът на Байдън се оценява критично в някои части на американската бизнес общност. Търговската камара на САЩ например предупреди за „свръхрегулиране" след речта на Байдън, като отбеляза, че президентът не е споменал нито веднъж търговската политика. „Време е администрацията да се върне към сключването на нови търговски споразумения за отваряне на пазари, които не само ще повишат стандарта ни на живот, но и авторитета ни в света", заяви Сюзън Кларк, главен изпълнителен директор на Търговската камара, цитирана от Handelsblatt. 

Байдън също така разделя САЩ от съображения за национална сигурност, за да станат по-малко зависими от системни противници като Китай. Намесата, а по-късно и свалянето на китайски шпионски балон преди няколко дни допълнително влошиха отношенията с Китай.

Байдън се оправда пред критиците, които го обвиниха в нерешителност при справянето с балона. „Обясних на президента Си, че се стремим към конкуренция, а не към конфликт. Но нека няма недоразумения: Действаме, за да защитим страната си, когато Китай застрашава суверенитета ни. Точно това направихме току-що".

Търговията със стоки между най-големите икономики в света продължава да е силна: като цяло търговията на САЩ с Китай е по-натоварена от всякога, обяви Министерството на търговията във вторник.

Последна актуализация: 11:36 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 7
Dreamer
преди 1 година
Добре дошли в Социалистическите Американски Щати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още