IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът Байдън обяви разграничаване от Китай

Президентът на САЩ отхвърли критиките към политиката си на субсидиране: „Няма да се извинявам за това, че инвестираме"

08:01 | 08.02.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
За първи път зад Байдън освен Харис бе новият републикански председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти. Снимка: Nathan Howard/Bloomberg
За първи път зад Байдън освен Харис бе новият републикански председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти. Снимка: Nathan Howard/Bloomberg

2. Байдън обявява нов натиск за преразпределение

По време на речта на Байдън в Конгреса стана видима новата реалност в центъра на властта в САЩ: от 3 януари Байдън управлява с разделен Конгрес. Радикалната част от американските републиканци заплашва да блокира важни законодателни актове, като например повишаването на тавана на дълга. Зад Байдън, както и в предишни години, седеше вицепрезидентът Камала Харис, а за първи път - новият републикански председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти. Байдън и Маккарти си стиснаха ръцете, но отново и отново Байдън беше прекъсван от републиканците и последваха неприятни сцени.

Байдън се опита да извлече най-доброто от ситуацията. Той представяше своите демократи като конструктивни дейци, а републиканците - като дезориентирани смутители на реда. „Борбата заради самата борба, властта заради властта, конфликтът заради конфликта - всичко това не ни води до никъде", критикува той.

Въпреки това гласовете на републиканците са задължителни за повишаване на тавана на дълга на САЩ и за приемане на бюджета поради новото им мнозинство в Камарата на представителите. Ако те искат да прокарат определени искания, като например съкращаване на социалните разходи или увеличаване на средствата за защита на границите, и блокират увеличението, САЩ може да бъдат изправени пред фалит и срив на фондовия пазар. „Някои от моите приятели републиканци искат да държат икономиката като заложник", предупреди Байдън.

Президентът на САЩ използва спора като повод да призове за повече преразпределение. Във вторник той повдигна въпроса за по-високи данъци върху корпорациите и свръхбогатите. „Аз съм капиталист. Но просто плащайте справедливия си дял", каза той, обръщайки се към най-големите корпорации в САЩ. Байдън също така призова да се увеличи четирикратно таксата върху обратното изкупуване на акции. По-специално петролните гиганти, каза той, „са спечелили 200 милиарда долара в условията на световна енергийна криза. Това е възмутително", каза президентът. 

Уверяваме се, че веригите за доставки за Америка започват в Америка. Американските пътища, американските мостове и американските магистрали се строят с американски продукти.
Джо Байдън
президент на САЩ

По-голямото преразпределение беше една от основните цели на Байдън в предизборната кампания през 2020 г., но той не успя да постигне това по време на мандата си поради опозицията на републиканците и някои демократи. Фактът, че сега отново поставя въпроса на дневен ред, означава, че вероятно ще направи нов опит, ако бъде преизбран.

3. Европа все още може да разчита на САЩ за войната в Украйна

Байдън подчерта ангажимента на Вашингтон към Украйна. „Ще бъдем в готовност толкова дълго, колкото е необходимо", подчерта той. Миналата година САЩ са превели на Украйна повече от 100 млрд. долара, около една четвърт от които са военна помощ. Някои десни политици в Конгреса обаче заплашват да блокират средствата.

Във вторник президентът се прояви в ролята си на посредник и лидер на Запада. „Инвазията на Путин беше изпитание за вековете. Изпитание за Америка. Изпитание за света", каза Байдън. „Заедно направихме това, което Америка винаги прави в най-добрите си времена. Ние водим. Обединихме НАТО и създадохме глобална коалиция“. Съюзническите държави „харчат повече и правят повече", добави той. Възможна алюзия за „поврата на времето" на германското правителство. Байдън по време на традиционната си годишна реч. Снимка: Nathan Howard/Bloomberg Байдън по време на традиционната си годишна реч. Снимка: Nathan Howard/Bloomberg

Друго основно послание на Байдън беше, че нацията се е върнала към нормалното след годините на Тръмп и пандемията. Коронавирусът ни е „ограбил толкова много", каза Байдън. „Днес Covid вече не контролира живота ни".

Моментът на размисъл на Байдън едва ли ще продължи дълго. По време на президентската кампания политическият климат отново ще стане по-остър и агресивен. Сред републиканците Доналд Тръмп засега е единственият претендент, а скоро в надпреварата може да се включат Рон ДеСантис, губернатор на Флорида, бившият посланик на ООН Ники Хейли и други републиканци.

Разследванията на Конгреса за бизнес делата на Хънтър Байдън, сина на президента, в Украйна започват още в сряда. Освен това се провеждат и разследвания на аферата на Байдън с незаконно съхранявани правителствени документи. Наближаващата предизборна кампания напомня, че обещанията на американската администрация винаги са устойчиви само в продължение на един мандат. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 7
Dreamer
преди 1 година
Добре дошли в Социалистическите Американски Щати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още