IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследват бивш италиански премиер заради смъртните случаи от COVID в Бергамо през 2020 г.

Джузепе Конте и 18 високопоставени длъжностни лица са обвинени в това, че не са предприели ефективни действия по време на първата фаза от пандемията

10:01 | 03.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Джузепе Конте. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Джузепе Конте. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Три години след началото на пандемията от коронавирус прокуратурата в северния италиански град Бергамо започна разследване срещу бившия премиер Джузепе Конте, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Той и 18 високопоставени длъжностни лица са обвинени в това, че не са предприели ефективни действия по време на първата фаза от пандемията в началото на 2020 година. Според прокуратурата  животът на хиляди италианци е можел да бъде спасен, ако се бяха взели по-добри и навременни мерки.

Италия беше една от най-тежко засегнатите от пандемията европейски страни, а Бергамо се превърна в символ на страданието, причинено от необузданото разпространение на инфекциите.

В началото на 2020 г. светът беше ужасен от появилите се кадри с военни камиони, които масово изнасят от Бергамо ковчези с трупове за кремация.

Жертви на коронавируса в Италия са около 180 хил. души.

Според прокуратурата властите са се забавили със създаването на т.нар. „червени зони“, обозначаващи особено тежко засегнатите райони, в които се налага строга блокада. Отговорните лица не са оценили достатъчно добре опасността от пандемията, което е довело до опустошителни последици, смята прокуратурата.

Разследвания се водят и срещу бившият министър на здравеопазването Роберто Сперанца и губернатора на Ломбардия Атилио Фонтана. Конте и Сперанца казаха, че ще сътрудничат на прокуратурата.

В сряда бившият премиер заяви, че е действал с най-голяма отдаденост и с пълно чувство за отговорност в един от най-трудните моменти, които Италия някога е преживявала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 03.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още