IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън официално обяви кандидатурата си за президентските избори 

Половината от гласоподавателите, които не искат Байдън да се кандидатира, казват, че възрастта му е "основен" фактор

13:28 | 25.04.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви официално намерението си да се кандидатира за втори мандат. Той иска да бъде отново кандидатът от страна на Демократическата партия запрезидентските избори през ноември 2024 г., обяви 80-годишният Байдън във вторник. По този начин президентът даде официален сигнал за начало на кампанията си за преизбиране.

Решението ще покаже дали американците са готови да дадат на 80-годишния демократ, който вече е най-възрастният президент на САЩ, още четири години на поста, предава Ройтерс.

„Когато се кандидатирах за президент преди четири години, казах, че сме в битка за душата на Америка. И все още е така. Въпросът, пред който сме изправени, е дали през следващите години ще имаме повече или по-малко свобода. Повече права или по-малко", казва Байдън във видеоклип, с който обявява кампанията си. „Знам какъв искам да бъде отговорът и мисля, че вие също го знаете. Сега не е време да се успокояваме. Ето защо се кандидатирам за преизбиране“. 

Ако Байдън спечели втори мандат, той ще удължи серията си на най-възрастния човек, който е сядал в Овалния кабинет: В деня на инаугурацията през 2025 г. той ще бъде на 82 години. Въпреки опасенията за възрастта му сред демократите и досега не се появи сериозна опозиция на Байдън, дори и в момент, в който полето на републиканците става все по-голямо.

Проучванията на общественото мнение показват, че демократите предпочитат кандидат, различен от Байдън, но няма консенсус за това коя би била тази алтернатива. Проучване на NBC News, публикувано в неделя, показва, че 70% от американците, включително 51% от демократите, смятат, че Байдън не трябва да се стреми към втори мандат. Половината от гласоподавателите, които не искат Байдън да се кандидатира, казват, че възрастта му е "основен" фактор.

Все пак постиженията на Байдън през първия му мандат, съчетани с по-силното от очакваното представяне на демократите на междинните избори и ранната кандидатура на бившия президент Доналд Тръмп, укрепиха имиджа на Байдън като сигурен залог.

Първата половина на мандата на Байдън беше изпълнена със сериозни събития. Когато той встъпи в длъжност, пандемията от Covid-19 все още беше в разгара си, тъй като голяма част от страната работеше от дома си, а разпространението на ваксините срещу коронавируси току-що беше започнало. Той обяви законодателните усилия за вливане на трилиони в американската икономика, за да се предотврати рецесията след пандемията, въпреки че усилията му за преосмисляне на американската мрежа за социална сигурност се сблъскаха със стена в Конгреса.

Байдън успя да постигне много от амбициозните си предизборни цели с помощта на контролирания от демократите Конгрес през първата половина на мандата си. Той успя да прокара мащабния план за помощ при пандемия, двупартийния закон за инфраструктурата на стойност 1 трлн. долара и Закона за намаляване на инфлацията на стойност 430 млрд. долара - всичко това в рамките на първите 20 месеца от мандата си.

Плановете включваха голяма част от неговата програма за вътрешнополитически реформи „Да изградим отново по-добри условия". Все пак крехкото мнозинство в Конгреса, особено в Сената, сви част от най-амбициозните му планове и го принуди да използва изпълнителни заповеди, за да осъществи промени по въпроси като опрощаването на студентски заеми и реформата в полицията. 

На международната сцена Байдън ръководи хаотичното изтегляне на САЩ от Афганистан и поведе международните съюзници към подкрепа на Украйна след нахлуването на Русия.

Неотдавнашната му реч „За състоянието на съюза" послужи като предварителен коментар за втория му мандат. Той отново призова за единство и обеща да „довърши работата", която е започнал.

Във видеото, публикувано във вторник, Байдън казва, че „екстремистите от MAGA се нареждат на опашка", за да отнемат „основните свободи".

„Намаляване на социалното осигуряване, за което сте плащали през целия си живот, докато намаляват данъците за най-богатите", казва Байдън във видеото. „Да диктуват какви решения за здравеопазването могат да вземат жените, да забраняват книги и да казват на хората кого могат да обичат. И всичко това, докато затруднявате гласуването“. 

Икономиката, която често е силен показател за това как се справят действащите президенти, предлага смесени показатели за Байдън. Безработицата в началото на тази година беше на почти 54-годишно дъно, но високата инфлация все още натоварва потребителите с високи разходи, дори когато започва да намалява.

Байдън поведе претъпканото поле от кандидати на първичните избори на Демократическата партия през 2020 г., когато уморените леви избиратели се притесняваха да изберат достатъчно силен кандидат, който да победи тогавашния президент Доналд Тръмп. Въпреки възрастта си опитът на Байдън го превърна в страхотен кандидат и на пръв поглед стабилен залог за демократите. С нарастването на глобалното напрежение на фона на войната на руския президент Владимир Путин в Украйна и все по-агресивните позиции на Китай, Байдън отново може да се опре на годините си като държавник, можещ да гарантира сигурност.
Байдън и вицепрезидентът на САЩ Камала Харис. Снимка: Bloomberg Байдън и вицепрезидентът на САЩ Камала Харис. Снимка: Bloomberg
Конкурентите републиканци вече започнаха да се оформят, след като Тръмп и бившият секретар на ООН Ники Хейли стартираха кампаниите си. Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис и сенаторът от Южна Каролина Тим Скот предприемат първоначални стъпки за участие в изборите.

В анкетата на NBC News Тръмп е фаворит сред републиканските кандидати с 46% подкрепа, в сравнение с 31% за ДеСантис и 6% за бившия вицепрезидент Майк Пенс. Хейли и Скот са с равен брой гласове - 3%.

Времето до изборите през ноември 2024 г. вероятно ще бъде изключително трудно за Байдън: Републиканците, които държат мнозинството в Камарата на представителите, избутват плановете на Байдън. Те искат да наложат съкращения на социалните разходи в замяна на съдействие за повишаване на тавана на дълга. Ако двете страни не постигнат споразумение, съществува заплаха от ново блокиране на държавните разходи.

Освен това републиканците разследват Байдън заради скандал с документи и сина му Хънтър Байдън, разследват и бившите му бизнес отношения с Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 25.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
wart
преди 1 година
О Джо престъпнико ! Ако Господ не те прибере и ако спечелиш изборите то Третата Световна Война която ще е последната за човечеството ще бъде неизбежна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още