fallback

Б. Борисов: Ясно е, че с втория мандат правителство не може да има

Пред ГЕРБ има три избора, заяви в кулоарите на парламента лидерът на „Продължаваме Промяната" Кирил Петков

11:43 | 05.05.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ясно е, че с втория мандат правителство не може да има, вероятността е нула. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента преди началото на пленарното заседание, цитиран от БНТ. По думите му правилният ход е продължаване на разговора.

„Нито с втория мандат на ПП-ДБ, нито с третия, на когото и да го връчи президентът Румен Радев, може да се получи правителство. Единственият шанс е с първия, който предстои да бъде даден на ГЕРБ-СДС“, категоричен е лидерът на ГЕРБ. По думите му, това е станало окончателно ясно след вчерашните консултации, които проведе ГЕРБ-СДС с ДПС, БСП и ИТН.

Според него България изглежда „отвратително отвън, абсолютно неработеща, с безотговорна политическа класа“. Борисов изтъкна, че ГЕРБ-СДС са единствените, които искат да работят с ПП-ДБ.

„Имаме последен шанс да се откажат от своята арогантност и нелогичност, че няма как с 64 депутати да ти дадат цялата власт", коментира Борисов по адрес на ПП-ДБ.

Той призова коалицията да започне отново преговори с неговата формация и изложи три варианта за развитие на политическата ситуация: управление между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ; кабинет с хоризонт от три месеца, който да прокара държавния бюджет и най-важните закони; или избори и катастрофа, както се изрази.

Борисов съобщи, че ще има лидерски срещи, когато всички премислят и има смисъл те да се проведат, и настоя ПП-ДБ да се върнат на масата за преговори.

Отговорът на ПП-ДБ

„Aко махнем целия театър, който се случва в момента, реално ние сме в първия мандат на ГЕРБ. Пред тях има три избора“, заяви в кулоарите на парламента лидерът на „Продължаваме Промяната" Кирил Петков. „Вариантите пред ГЕРБ са: да направят правителство на малцинството, на експертите, програмно и отиват при ДПС и искат подкрепа от хора като Делян Пеевски“, допълни той.

Петков определи като втори избор от ГЕРБ-СДС да кажат: „Не можем да направим правителство, отиваме на избори, вчера чухме Борисов да го казва“. При този вариант, според него, ще се загуби ценно време, в което ще загубим и европейски средства, рискувайки да станем второстепенна страна в Европейския съюз.

„Третият вариант пред ГЕРБ е да подкрепи мандата на ПП-ДБ. Готови са да чуят препоръки, които са добри за България“, обясни Петков и призова ГЕРБ да кажат кой от трите варианта подкрепят.

Мнение

По думите на народния представител от редиците на ПП-ДБ Явор Божанков невъзможната коалиция с ГЕРБ-СДС, не е някакъв подъл ход. „Ние сме го обявили още в предизборната кампания“, припомни той по Нова ТВ.

Божанков поясни, че от партията на Бойко Борисов мислели, че разговорът за общобългарски програма и приоритети е фасада, която ще доведе до коалиция. „Това няма да стане”, категоричен е народният представител. Според Божанков обаче трябва с всички сили да се преследват трите приоритета, около които партиите се обединиха – съдебна реформа, еврозона и „Шенген”.

Депутатът твърди, че коалицията ПП-ДБ е направила повече от необходимото, за да може парламентът да работи. Като крачки в тази посока той посочи избора на председател на Народното събрание и състава на проектокабинет, който от ГЕРБ им поискаха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:43 | 05.05.23 г.
fallback
Още от Политика виж още