fallback

Владимир Путин поздрави ЧВК "Вагнер" за превземането на Бахмут

Украинският президент Володимир Зеленски направи двусмислен коментар дали градът е под контрола на Украйна

10:00 | 21.05.23 г. 10
Автор - снимка
Създател

Руският президент Владимир Путин поздрави щурмовите отряди на ЧВК "Вагнер" и всички военнослужещи на Русия за превземането на Бахмут, се казва с съобщение на Кремъл, цитирано от ТАСС. На 20 май ръководителят на военното формирувание Евгений Пригожин заяви, че градът е превзет.

Сега ЧВК "Вагнер" ще вземе "оперативна пауза" и на 25 май ще предаде защитата на Бахмут на руските кадрови части, заяви още той. Това развитие на ситуацията сигурно ще има и още последици за политическия живот в Русия на фона на кавгите между Пригожин и министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Дори и да е вярно, това има символно значение - ЧВК "Вагнер" е превзел последната многоетажна сграда в града, пишат анализаторите от Института за изучаване на войната (ISW) в своя анализ за 451-я ден от началото на войната в Украйна. От институцията допълват, че няма независими доказателства какво се случва в града, а от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщиха в своята ежедневна сводка, че битката продължава и не се оттеглят от Бахмут.

Данните показват, че в последните дни украинските военни връщат територии по фланговете около града и запазват контрола върху логистичните коридори. В Украйна съобщиха преди няколко дни, че след няколкото техни контраатаки Русия съществено увеличава присъствието си в региона.

От ISW допълват още, че превземането на града загуби своята тактическа стойност и сега няма да донесе предимство на руските сили. Битката за Бахмут се води повече от 10 месеца, през които украинските военни имаха възможност да изградят нови защитни съоръжения, които да спрат настъплението на руснаците в Донбас.

Към днешния ден Бахмут ще остане само в сърцата ни. Това е трагедия - от него вече нищо не е останало, коментира президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на двустранна среща с американския си колега Джо Байдън в рамките на Г-7. Коментарът на украинския президент относно съдбата на града е двусмислен - във видео, разпространено от пресслужбата на украинския президент, той заяви "Не мисля" в отговор на журналистически въпрос: "Украйна държи ли контрола върху Бахмут? Руснаците заявяват, че са превзели града".

Зеленски благодари на защитниците на Бахмут, които са свършили "страхотна работа".

САЩ отпускат допълнителна военна помощ за Украйна

По време на двустранната среща в Хирошима президентите на САЩ и Украйна коментираха нова военна помощ за Киев в обем на 375 млн. долара. Тя включва различни боеприпаси, включително и за системита за залпов огън HIMARS.

 

В Хирошима Украйна постигна пробив в позицията на САЩ по отношение на доставките на самолети F-16 - Джо Байдън съобщи, че страната му няма да пречи на трети страни да предостяват свои самолети на Киев. Това беше приветствано от британския премиер Риши Сунак. Великобритания няма свои F-16, но се е заела с организирането на т.нар. "самолетна коалиция" за Украйна.

Нидерландия и Дания вече заявиха готовност да предоставят своите остарели самолети на Киев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:13 | 21.05.23 г.
fallback
Още от Политика виж още