IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия закрива четири от петте руски генерални консулства в страната

Тъй като Москва експулсира голям брой командировани германци, Берлин нареди закриването на руските дипломатически мисии 

18:21 | 31.05.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Joerg Carstensen/dpa
Снимка: Joerg Carstensen/dpa

Дипломатическа размяна на удари: В отговор на експулсирането на германски служители федералното правителство забрани на Русия да управлява четири генерални консулства в Германия. От края на годината Русия ще може да управлява само посолството в Берлин и още едно генерално консулство от общо пет досегашни, съобщи в сряда в Берлин говорител на Министерството на външните работи. Руски генерални консулства има в Бон, Франкфурт, Хамбург, Лайпциг и Мюнхен. Говорителят уточни, че Русия сама ще реши кое от тях ще бъде запазено, предава dpa. 

Руското правителство е „предприело стъпка на ескалация", като е ограничило общото германско присъствие в Русия до 350 души. „И това необосновано решение принуждава германското правителство да направи много значително съкращение във всички области на своето присъствие в Русия", казва той, като добавя, че германското правителство е решило да закрие германските генерални консулства в Калининград, Екатеринбург и Новосибирск и да запази минимално присъствие на културни посредници - например в германските училища и институтите „Гьоте“. Посолството на Германия в Москва и генералното консулство в Санкт Петербург ще бъдат запазени.

„За руското присъствие в Германия решението ни се прилага реципрочно, за да се осигури баланс на двете присъствия както по отношение на персонала, така и на структурата. Ето защо решихме да оттеглим одобрението за дейността на четири от петте руски генерални консулства, действащи в Германия", заяви говорителят. „Това беше съобщено на руското външно министерство днес (31 май) и Русия беше помолена незабавно да организира ликвидацията на четирите генерални консулства във Федерална република Германия и да приключи процедурата най-късно до 31 декември 2023 г.".

Реакцията срещу руските действия е била тясно координирана в рамките на федералното правителство, заяви правителственият говорител Щефен Хебестрит.

Преди това германското правителство изрази ясна критика към решението на Москва да въведе горна граница за германските държавни служители в Русия. Този лимит би изисквал „значително съкращаване на всички области на нашето присъствие в Русия", заяви през уикенда Министерството на външните работи в Берлин.

Новото руско решение означава, че няколкостотин германски държавни служители, като дипломати, учители и служители на културните институти Goethe, ще трябва да напуснат Русия. Ограничението ще влезе в сила в началото на юни и ще засегне дипломатическата служба, както и културния и образователния сектор. Наред с другото, ще трябва да бъдат съкратени работни места в Немското училище в Москва и всички институти Goethe в Русия.

В миналото Германия и Русия неведнъж са експулсирали дипломати на другата страна в хода на сериозните си напрежения. Представителствата вече са силно разредени откъм хора, услугите за германски граждани са намалени или включват по-дълго чакане, например за издаване на документи. Ситуацията се влоши значително с началото на руската война срещу Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 10 месеца
До: Shadow1 Нищо не сме направили... символични неща за отбиване на номера не се броят!не сте папагали, полезни копейки сте...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 13
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Изхвърляй вонливите същества към собственото им кално блато Мордор. Нека си гният в собствените си гaвнa там и китайците да си ги обяздват както намерят за добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 5
sssaaa
преди 10 месеца
"Улиroфрен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 7
sssaaa
преди 10 месеца
Да еа скаaпания Шифт. * да се чете "***" за да е ясно за Фекалния
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 8
sssaaa
преди 10 месеца
Недей обижда така Папагалчетата, това форумно недоразумение е yлигофpен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
Shadow1
преди 10 месеца
До: khaoНие вече направихме подобна стъпка. Пък и не е нужно да копираме всяко събитие което видим, все едно да повтаряш каквото чуеш, да не си папагал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 16
Alex Silver
преди 10 месеца
Делянче, това не беше ли икономическа медия? Защо я превръщате в познатото ни до втръсване "Работническо дело"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 14
Alex Silver
преди 10 месеца
ФРГ участва във войната против РФ. Незабавно скъсване на дипломатическите отношения. Какво чакат тия ***? То бива, бива търпение, но такова не бива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 20
khao
преди 10 месеца
а ние кога? и кога ще ги изместим в по малка сграда ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още