fallback

ВСС освободи Иван Гешев от длъжността главен прокурор

По време на гласуването 16 от членовете на Съвета са одобрили освобождаването на Гешев, докато четирима са гласували „против“

18:54 | 12.06.23 г. 2
Автор - снимка
Създател

Висшият съдебен съвет (ВСС) освободи Иван Гешев като главен прокурор, като 16 от членовете на Съвета са гласували „за“, а четирима „против“. Гласуването е по предложение на четирима членове на Прокурорската колегия заради изказване, което накърнява престижа на съдебната власт.

Гласуването се проведе в отсъствието на главния прокурор, посочва БТА.

Малко след обявяването на резултатите от гласуването на ВСС правосъдният министър Атанас Славов посочи, че основното, което мотивира решението на мнозинството във ВСС, е политизацията на действията на главния прокурор.

"Основният въпрос е злоупотребата с правомощия и това, което мнозина граждани, организации и политически формации говорят отдавна - политизация на прокуратурата - това е основното, което мотивира решението на ВСС", категоричен е Славов.

Той посочи, че президентът Румен Радев няма основание да спре процедурата по освобождението на Гешев.

„Оттук нататък на ход е президентът. Той няма срок, в който да издаде указа, но самата процедура предполага бързо произнасяне на държавния глава. Няма конституционни и законови пречки за това произнасяне в напълно разумен срок“, подчерта Славов.

Първото заседание на ВСС по отстраняването на Гешев продължи 14 часа. На него бяха изслушани зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров, Марчела Панталеева, старши експерт Дирекция "Публична комуникация" към администрацията на главния прокурор. В понеделник бе изслушана и зам.-главният прокурор Даниела Машева, информира БНР.

До освобождаването на Иван Гешев се стигна, след като в програмната си реч още преди да бъде съставено правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, Мария Габриел, като кандидат тогава за министър-председател заяви, че първа точка в работата на Министерството на правосъдието ще бъде отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

Малко преди това Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител с инициали К.П., бивш министър-председател, по предложение на Софийската районна прокуратура (СРП). Това съобщават от пресцентъра на държавното обвинение. Единственият депутат, който отговаря на описанието, е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. 

В края на миналата седмица Гешев поиска да бъде изслушан в рамките на закрито заседание в Народното събрание във връзка с досъдебни производства за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние. За искането съобщиха от пресцентъра на прокуратурата с уточнението, че той е изпратил писмо по темата до председателя на 49-ото НС Росен Желязков с искане да бъде изслушан от народните представители.

В документа Гешев е пояснил, че искането му е по повод конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние.

В петък стана ясно, че идеята за премахване изобщо на фигурата на главния прокурор, лансирана от "Продължаваме промяната-Демократична България", е припозната и от Движението за права и свободи (ДПС). За това съобщи депутатът на ДПС Делян Пеевски, след като ден по-рано движението публикува на сайта си своя проект за изменения в Конституцията, раздаден иначе миналата година на парламентарно представените партии. В него ВСС се разделя на два съвета, а правомощията на обвинител номер едно се ограничават с различни способи.

*Информацията е обновена към 19:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:33 | 12.06.23 г.
fallback
Още от Политика виж още