IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън сравни познанията си по външната политика с тези на Кисинджър

Президентът изтъкна външнополитическия си опит, като заяви, че е предупредил Киев, че Русия ще нахлуе в Украйна 

07:30 | 20.06.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Джо Байдън. Снимка: Bloomberg
Джо Байдън. Снимка: Bloomberg

В понеделник президентът на САЩ Джо Байдън похвали собствения си опит във външната политика, като заяви, че той е равен на всеки друг - включително на ветерана дипломат Хенри Кисинджър.

„Ще кажа нещо скандално. Смятам, че знам за американската външна политика толкова, колкото никой жив, включително д-р Кисинджър", каза Байдън по време на събиране на средства в Атертън, Калифорния, цитиран от Bloomberg. 

„Това е, което съм правил през целия си живот, през последните 207 години", добави 80-годишният Байдън, най-възрастният президент на САЩ в историята, шегувайки се с възрастта си.

Кисинджър, носител на Нобелова награда за мир, бе висш американски дипломат и съветник по националната сигурност през 70-те години на миналия век, обслужвайки президентите Ричард Никсън и Джералд Форд, и е автор на множество книги, сред които „За Китай" и "Дипломация".

Кисинджър наскоро отпразнува 100-годишния си рожден ден. В интервю по-рано този месец с главния редактор на Bloomberg Джон Микълтуейт той заяви, че според него е вероятен военен конфликт между Китай и Тайван, ако напрежението продължи по „сегашната си траектория". „Но също така смятам, че сегашната траектория на отношенията трябва да бъде променена", добави той.

Смятам, че знам за американската външна политика толкова, колкото никой жив, включително д-р Кисинджър.
Джо Байдън
президент на САЩ

Кисинджър говори дни преди държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен да пътува до Пекин, превръщайки се в най-високопоставения американски служител, посетил страната от пет години насам.

Блинкен приключи двудневни срещи, включително разговори с китайския президент Си Дзинпин, и заяви в понеделник, че се надява двете най-големи икономики в света да имат „по-добра комуникация, по-добро взаимодействие занапред".

Байдън заяви пред репортери, че след посещението е постигнат напредък във възстановяването на връзките между САЩ и Китай.

Байдън направи коментара си за Кисинджър в дома на Стив Уестли и съпругата му Анита по време на пътуване за набиране на средства в Калифорния, където подготвя кандидатурата си за преизбиране през 2024 г. В изказването си президентът изтъкна външнополитическия си опит, като заяви, че е предупредил Киев, че Русия ще нахлуе в Украйна и че руският президент Владимир Путин погрешно е смятал, че НАТО ще се разпадне пред лицето на инвазията.

„Ако забелязвате, Путин беше почти сигурен, когато нахлу, че ще разцепи НАТО", каза Байдън. „НАТО е по-обединена, отколкото някога е била“.

Байдън заяви, че едно от предимствата на това, че е работил на поста толкова дълго време, е, че е успял да се срещне с почти всички световни лидери. Преди да стане вицепрезидент по времето на Барак Обама, Байдън представляваше Делауеър в Сената в продължение на повече от три десетилетия, включително като председател на Комисията по външни отношения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 20.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 13
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: Tikva007 *** тpoл копейник спамер, едни и същи глупости всеки ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 5
Tikva007
преди 10 месеца
Продукт: zelka00. (Нулева серия). Сериен No.7. Модел: Търчи-лъжи. Производител: Soros Brain Polishing Technology Inc. Приложение: Щатен фейк-генератор в новинарски сайт. Дизайнер на шменти-капели. Бързо шиене с бели конци. Първо поколение специализиран БиоБОТ-лъжец. ОС 1.0, Бета-версия, без възможност за надграждане. Непригоден за съвременно информационно противостояние. Предизвиква смях у опонентите. Оставен на доизживяване да пише коментари в новинарски сайтове, където се допуска това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 21
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... едва ли е по-голяма от пaчата , която ти представляваш ... подготвят още 2700 (две хиляди и седемстотин) военни машин за Украйна ... транспортни средства - верижни и колесни , влекачи , БМП , високопроходими автомобили , танкове ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
Tikva007
преди 10 месеца
100-годишният мозък на Кисинджър, в сравнение с пачата в главата на Байдън, е като току-що изцеден портокалов фреш пред лански зелев сок. Тоталната деградация на САЩ се нарича Джоузеф Байдън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още