IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската политика страда от параноя

Конспиративният теоретик Робърт Кенеди-младши е истинска заплаха за преизбирането на Байдън

18:46 | 11.06.23 г.
Робърт Кенеди-младши. Снимка: Bloomberg
Робърт Кенеди-младши. Снимка: Bloomberg

Когато Карл Маркс казва, че историята се повтаря първо като трагедия, а после като фарс, той може да е провидил фамилията Кенеди. Сенатор Робърт Кенеди бе убит през юни 1968 г. (5 години след брат си Джон – бел. прев.) в началото на кариерата си. 55 години по-късно неговият син Робърт Кенеди-младши е водещ американски теоретик на конспирацията, който ще се бори с Джо Байдън за президентската номинация на Демократическата партия. Робърт Кенеди-старши може би щеше да спечели Белия дом. Синът му обаче може най-много да се превърне в икона на заблудите на своето време, пише редакторът за САЩ на Financial Times Едуърд Люс.

Америка, както писа Ричард Хофщетер няколко години преди смъртта на Робърт Кенеди-старши, страда от периодични вълни на параноя. Историкът не обясни защо САЩ са склонни към тези периодични мании - от антимасонските теории на конспирацията през 1820-те до червения (антикомунистически – бел. прев.) страх от 1950-те. Донякъде е така, защото САЩ са нация, изкована от вяра, което поражда дебат за значението на „учредителния им договор“ и лоялността на народа към него. В страна, която си казва, че върви към перфектен съюз, когато нещата се объркат, това трябва да е заради „отвличане“. Увъртането е много по-благовиден виновник от определението „стават кофти ситуации“.

Днешна Америка е в средата на една от вълните на Хофщетер. Нейните най-видими елементи са в десницата. Кампанията на Доналд Тръмп за изборите през 2024 г. се основава на твърдението, че Байдън му е откраднал президентския пост през 2020 г. Ако спечели следващата година, ще има възмездие. Тази теория е толкова силна, че само един от съперниците на Тръмп за републиканската номинация – Крис Кристи, бивш губернатор на Ню Джърси – има смелостта да му се противопостави директно.

В контраст, мирогледът на Робърт Кенеди-младши може да се открие в целия политически спектър. Виждате го както у либерали на контракултурата в Портланд, Орегон, така и при събирания на мотористи в Деня на ветераните. Същността му е, че науката работи срещу обикновените американци: големи фармацевтични компании, в съюз с ЦРУ, създадоха пандемията Covid-19, за да увеличат печалбите си и да потиснат свободите на хората; вирусът беше биологично оръжие, създадено от финансирана от САЩ лаборатория; ваксините убиха повече хора, отколкото спасиха; насилието с оръжие в Америка се дължи на лекарства с рецепта, като се започне от Prozac.

Лесно е да се отхвърли всяко от тези твърдения, но това би означавало да се игнорира тяхната привлекателност. Неволите би трябвало да са резултат от намерение, а не случайност.

Когато нещата се объркат, някой трябва да бъде виновен. Тази теория, в по-малко екстравагантна форма, е налице и в републиканското поле. Губернаторът на Флорида Рон Десантис (основен републикански съперник на Тръмп за президент – бел. прев.) обещава да се бори с „полицейската биомедицинска държава“ и „да избере свободата пред фаучиизма“, по името на Антъни Фаучи, най-разпознаваемото медицинско лице при пандемията (един от лидерите на щаба за коронавируса към Белия дом и при Тръмп, и при Байдън – бел. прев.)

По ирония на съдбата кампанията на Тръмп е ощетена от вярата на неговата електорална база в тази теория на конспирацията. Той би трябвало да се хвали с това как неговата „извънредна оперативна програма“ е произвела ваксината за рекордно кратко време. Но той попада в собствения си капан. Подклаждайки параноичната си база, сега той е неин пленник. Думата ваксина рядко излиза от устата му. И все пак той е достатъчно горд от своето постижение, за да не раздухва пандемичната теория на конспирацията. Което отваря възможност за хора като Робърт Кенеди-младши.

Не е лесно да си син на национална икона като Боби Кенеди, чието убийство и това на брат му Джон сами по себе си продължават да бъдат обект на конспиративни спекулации. Но разпознаваемостта на името Робърт Кенеди-младши има своите предимства. Трудно е да си представим теоретик на конспирацията на име Джон Смит, който да привлече 20 процента от гласоподавателите на Демократическата партия в рамките на седмици след обявяването на кандидатурата си.

Също така е трудно да се повярва, че Кенеди ще победи Байдън за номинацията. Президентът промени календара на първичните избори, за да постави Южна Каролина на първо място, преди Айова и Ню Хемпшър. Както през 2020 г., Байдън е много вероятно да спечели убедително в Южна Каролина. Но действащите президенти понякога могат да бъдат фатално ранени от подобни предизвикателства. Джими Картър беше частично обезсилен през 1980 г. (когато губи от Рейгън) от кандидатурата на Тед Кенеди, чичото на Робърт Кенеди-младши. Джордж Буш-старши пострада от бунта на Пат Бюканън през 1992 г. (когато губи от Клинтън – бел. прев.) Робърт Кенеди-младши може да помогне за избирането отново на Тръмп.

Това би било странен обрат в историята на фамилията му. Не е малка ирония, че бащата и чичовците на Робърт Кенеди-младши биха осъдили мирогледа му. И все пак по странен начин той олицетворява днешното по-самотно общество, в което хората замениха изгубения свят на родителите си със скалъпен свят от онлайн чат групи. Идеята, че таен заговор трябва да е виновен за разпокъсания им живот, намери плодородна почва в пандемията. За някои името Кенеди е гаранция за истинност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 11.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още