IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия попълва дупките, оставени от „Вагнер“ на бойното поле, с още чеченци и затворници

Евгений Пригожин съобщи, че е загубил 20 хил. войници, включително около половината от наетите от затворите, по време на месеците на ожесточена битка за Бахмут

10:44 | 05.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: John Moore/Getty Images
Снимка: John Moore/Getty Images

Русия се готви да изпрати още чеченски бойци и затворници в Украйна, за да бъдат попълнени празнотите, оставени от напусналите бойци на „Вагнер“. На това мнение са представители на европейското разузнаване, цитирани от Bloomberg.

На фона на съобщенията от украинските власти за напредък на контраофанзивата към източния град Бахмут разполагането на руските сили рискува да се окаже прекалено разтегнато на бойното поле, посочват представителите, пожелали анонимност. Руските власти разположиха значителен по брой сили в Бахмут, след като „Вагнер“ обяви оттеглянето си в края на май, което оставя недостатъчно военна сила в Южна Украйна, посочват още те.

Бунтът на основателя на „Вагнер“ Евгений Пригожин, превърнал се за часове в най-голямата заплаха за 24-годишното управление на президента Владимир Путин, лиши руските сили от едни от най-опитните им войски в Украйна. Министерството на отбраната в Москва не е съобщило засега колко наемници са сключили договор за присъединяване към армията до края на срока 1 юли.

Украйна съобщи миналата седмица, че силите на „Вагнер“ е малко вероятно да се появят отново на бойното поле в значителна бройка. Ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов коментира пред изданието „Украинска правда“, че групата е била „най-ефективната руска единица, която е била способна да постигне успех на всяка цена“.

Пригожин съобщи, че е загубил 20 хил. войници, включително около половината от наетите от затворите, по време на месеците на ожесточена битка за Бахмут, по време на интервю с руски журналист през май. Той твърди, че е имал разположени 50 хил. осъдени на бойното поле.

И макар оттеглянето на „Вагнер“ да не се очаква да промени драстично хода на войната в Украйна, решението на Путин да избегне пълна военна мобилизация означава, че Москва вероятно ще изпрати още чеченци и затворници на фронта през идните седмици, посочват европейските представители.

По думите на бившия президент Дмитрий Медведев, който в момента е заместник-ръководител на руския Съвет за сигурност, Министерството на отбраната е наело нови 185 хил. наемни войници, включително почти 10 хил., записали се през последната седмица след метежа. Цифрите не могат да бъдат проверени от независим източник, отбелязват от Bloomberg.

След като започна да наема осъдени, Министерство на отбраната на Русия започна постепенно да увеличава броя на затворниците в армията до около 15 хил., като общият им брой вероятно ще се увеличи още, коментират европейските представители.

Засега не е ясно колко допълнителни бойци ще може да осигури руската южна република Чечня. Нейният лидер Рамзан Кадиров заяви през май в „Телеграм“, че 7 хил. войници вече са в Украйна, а други 2,4 хил. се обучават за два нови полка.

Чеченските сили не се отличават с особена ефективност по време на войната. Те дори получиха прякора „TikTok батальони“, тъй като изглеждат по-активни в социалните мрежи, отколкото на бойното поле.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още