IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаците увеличават подкрепата за мирно решение в Украйна след метежа на Пригожин

Делът на респондентите, подкрепящи преговорите, е нараснал с 8 процентни пункта до 53% спрямо предходния месец, показва проучване на Levada

10:09 | 30.06.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Samuel Corum/Getty Images
Снимка: Samuel Corum/Getty Images

Подкрепата на руснаците за мирни преговори с Украйна е нараснала след опита за метеж на лидера на частната военна компания „Магнер“ Евгений Пригожин. Това показва ново социологическо проучване от независимата организация Levada Center, съобщава Bloomberg.

Делът на респондентите, подкрепящи преговорите, е нараснал с 8 процентни пункта до 53% спрямо предходния месец. След марша на Пригожин към Москва през изминалия уикенд делът на тези, които предпочитат боевете да продължат, е намалял до 39%, става ясно от допитването, което предстои да бъде публикувано в петък.

Руснаците „се изплашиха, че метежът може да доведе до по-големи спънки в Украйна за руските войски“, коментира Денис Волков, директор на Levada в интервю по телефона. „И като цяло мнозина  просто искат тази война да приключи колкото се може по-скоро“, допълни той.

Промяната в социологическите нагласи. Графика: Bloomberg LP Промяната в социологическите нагласи. Графика: Bloomberg LP

Допитването сред 1634 руснаци в 50 региона на страната е извършено от 22 до 28 юни. След метежа на 23-24 юни подкрепата за преговори е нараснала още, отбелязват от Levada.

От Кремъл обвиняват Украйна, че не иска да преговаря. От Киев посочват, че няма да обмислят участието си в диалог, докато руските войски не напуснат страната. Обществената подкрепа за дипломатическо решение в Русия е на приливи и отливи през 17-те месеца на войната, достигайки своя пик през есента, когато президентът Владимир Путин нареди мобилизация и разпали страховете на обществото. През май признаците за напредък в битката за Бахмут в Източна Украйна пък тласнаха общественото мнение в Русия към военно решение.

Пригожин поиска отстраняването на руския министър на отбраната и ръководителя на Генералния щаб, които обвинява за проблемите на Русия на фронта. Той обаче прекрати бунта си, след като прие сделка с Путин, договорена с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко, която му позволява да отиде в Беларус, ако криминалните обвинения срещу него и бойците му бъдат свалени.

И макар одобрението към Путин да остава относително непроменено след бунта, това на Пригожин намалява. В навечерието на метежа 19% от респондентите са били готови да обмислят да гласуват за него на президентските избори през 2024 г., а след 24 юни – едва 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 10 месеца
До: mr. Yoda ае пак ще ти отговорим... защото си тъъъпа и празноглава копейка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 12
mr. Yoda
преди 10 месеца
Защо не съм и аз поет, поет като Пишурката? Ех, че ода бих направил на баба си на хурката!Но защо не съм Владикин, да напиша чудна драма - за жабите, за мишките, и боят им с цар Радана?Защо не съм и Пърличев, да преведа Илиада; но с такъв превод, за който и лобут да ми се пада?Но защо не съм Славейков, да заплача, да запея: "Не пей ми се, не смей ми се, от днес вече ще да блея"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 9
khao
преди 10 месеца
вече така се прави... след като не можаха да заграбят чуждата земя и ги набиха като мръсни псеета, веяе си за мирно решени... абе къде е оня дебббил Тиквата с неговите оптимистични прогнози за могучая?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 11
zelka007
преди 10 месеца
колкото повече ги мачкат в Украйна , толкова повече им се засилва желанието за преговори ... нъц обаче ... ще ги газят с леопарди до последният рaшuст на украинска земя ... :))) ... нъл така беше лафа чебyрашки ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още