IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаците са потърсили сигурност на криптопазара по време на бунта на „Вагнер“

Въпреки че като цяло потокът на средства е относително малък, търгуваните обеми тетер, деноминирани в рубли, са се увеличили над три пъти до около 15 млн. долара на 24 юни

12:17 | 27.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Част от руснаците изглежда са побързали да разменят рубли за стейбълкойна тетер по време на краткия бунт на частната военна компания „Вагнер“, разтърсил страната през почивните дни.

Въпреки че като цяло потокът на средства е относително малък, търгуваните обеми тетер, деноминирани в рубли, са се увеличили повече от три пъти до около 15 млн. долара на 24 юни в различните криптоборси, които още поддържат търговия с руска валута. Това показват данни на фирмата за блокчейн данни CCData, цитирани от Bloomberg.

Стейбълкойните като тетера (USDT) поддържат паритет с по-малко волатилни активи като рубли или долари, обикновено като държат равно количество кеш или кешов еквивалент на други активи, използвани за обезпечение. Те са често използвани от трейдърите като начин за прехвърляне на средства между борси и като убежища от ценови движения, превръщайки се в едни от най-търгуваните криптотокени.

Пик на деноминираните в рубли търгувани обеми тетер. Графика: Bloomberg LP	Пик на деноминираните в рубли търгувани обеми тетер. Графика: Bloomberg LP

Представител на Tether – компанията зад стейбълкойна, не е отговорила на запитване за коментар.

Трябва да се уточни, че пик на търгуваните обеми не означава, че инвеститорите в рубли са купували тетер, посочва Джейми Слай, мениджър в CCData. По думите на Слай увеличението може да се дължи и на това, че „пазарните участници поглеждат към по-малко волатилни активи като USDT спрямо рублата, тъй като подобни тенденции не бяха наблюдавани за биткойн обемите“.

Клара Медалин, директор на звеното за проучвания на фирмата за блокчейн данни Kaiko, заяви, че търговията на деноминиран в рубли тетер е на най-високото си равнище от миналия декември. Тя също така отбеляза, че повечето борси са делистнали двойки с рубли заради засягането на санкционния режим срещу Русия.

Вечерта на 23 юни в „Телеграм“ канала на „Вагнер“ Евгений Пригожин бяха публикувани записи, в които той казва, че по неговите сили са били нанесени удари и обвини за това военното ръководство на Русия. В отговор Пригожин изпрати въоръжен конвой към Москва, който впоследствие бе отзован на 24 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 27.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още