IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поддръжката на „Вагнер“ излиза изненадващо евтино на Русия

Въпреки това състоянието на групировката изглежда значително по-добро от това на много от офицерите и обикновените войници от редовната руска армия

13:19 | 04.07.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

След неуспешния бунт на наемниците от частната военна компания „Вагнер“ и нейния лидер Евгений Пригожин, недоволството от руското военно и политическо ръководство ще продължи да кипи на фона на продължаващите боеве в Украйна. С появата на допълнителни подробности за „Вагнер“ - доскоро най-добре оборудваната, винаги редовно платена част от руските сили за задгранична експанзия - офицери и войници се чудят защо техните части често трябва да разчитат на старо оборудване и защо заплащането им често се забавя или намалява, пише в коментар за Bloomberg Леонид Бершидски.

Русия на Владимир Путин е известна със способността си да води войни със сравнително малък бюджет. Войната в Украйна не прави изключение. Според Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) военните разходи на Русия са били около 4,4% от брутния ѝ вътрешен продукт (БВП) през 2022 г. и не трябва да надвишават значително тези стойности тази година. За сравнение, Израел е похарчил 4,5% от своя БВП за отбрана миналата година.

Данните за Русия не включват косвени разходи, свързани с войната, като например строителство в окупираните райони и в руските погранични територии, ударени от украинските ракети. Но това е управляема сума.

За Украйна това без съмнение е пълномащабна война за самото оцеляване на страната като независима държава. Но Русия е ангажирана в конфликта по по-ограничен начин, сякаш се стреми да минимизира икономическата цена и въздействието ѝ върху своето население и върху целите на президента относно развитието на страната. В действителност тази война се води не с ресурсите на пълномащабна война, а наистина като по-ограничена военна операция... това е операция, която се води в парично изражение на цена, която руската икономика може да си позволи, независимо от тежките санкции.

Ниската финансова цена на войната може да е основната причина, поради която Путин изглежда вярва, че времето е на негова страна и отговаря на въпроса защо той не търси активно мир с Украйна. Ограниченият бюджет обаче изглежда е изразходван доста неефективно в сравнение с начина, по който „Вагнер“ е използвала правителственото финансиране.

На среща с военнослужещи миналата седмица Путин каза, че участието на „Вагнер“ в сраженията в Украйна е било изцяло финансирано от руското правителство. От май 2022 г. до април 2023 г. групировката е финансирана в размер на 70,4 млрд. рубли (786 млн. долара) за заплати, 15,9 млрд. рубли за бонуси и 100,2 млрд. рубли за „застрахователни плащания“, което означава компенсации за смъртни случаи и наранявания. Путин не казва колко е похарчено за оборудване и боеприпаси за паравоенните на „Вагнер“, но числата, които споделя, са показателни.

От една страна, тези пари изглеждат недостатъчни за отчетения размер на групата. През март Министерството на отбраната на Великобритания изчисли, че „Вагнер“ разполага с 50 хил. бойци в Украйна. Самият Пригожин посочи през май, че има 35 хил. войници на фронтовата линия. Освен това му беше позволено да наеме 50 хил. затворници от руските лагери. Според Пригожин 20% от бившите затворници - тоест около 10 хил. - и подобен брой наемници са били убити в сраженията. Около 20% от двете групи са били ранени и неспособни да продължат войната.

Оценките на Пригожин показват, че средно около 20 хил. наемници и около 30 хил. затворници са се сражавали за „Вагнер“ във всеки един момент. Ако данните на Путин са верни, всеки от 50-те хиляди войници на частната военна компания е получавал заплащане от около 144 хил. рубли (1608 долара) на месец. Това е по-малко дори от 200-те хиляди рубли, които „Вагнер“ обеща на осъдените, да не говорим за минималните заплати от 240 хил. рубли и месечните бонуси от 150 хил. рубли, предлагани на доброволците в бюрата за набиране на персонал на „Вагнер“ в цяла Русия.

Междувременно „застрахователните” плащания са по-близо до оценката на Пригожин за около 20 хил. убити и 17 хил. тежко ранени. „Вагнер“ е платила между  1,1 млн. рубли и 5,1 млн. рубли на семейството на всеки загинал наемник или затворник и между 500 хил. рубли и 2 млн. рубли за всеки тежко ранен. Общо 100,2 млрд. рубли са предоставени от Русия за подобни „застраховки“, което означава по 2,7 млн. рубли на жертва.

Последна актуализация: 14:04 | 04.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 10
Импeраторът
преди 10 месеца
Абе, къде е Амеба007 - пак ли смени никът и се покри като Путин в бункер :?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още