IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде са руските генерали Герасимов и Суровикин след бунта на "Вагнер"?

Двамата не са се появявали публично от събота, когато частната военна компания направи осуетен опит за метеж

17:08 | 29.06.23 г. 3
Министърът на отбраната Сергей Шойгу (вдясно) и началникът на ГЩ на въоръжените сили Валерий Герасимов (вляво). Снимка: EPA/БГНЕС
Министърът на отбраната Сергей Шойгу (вдясно) и началникът на ГЩ на въоръжените сили Валерий Герасимов (вляво). Снимка: EPA/БГНЕС

Най-високопоставените руски генерали не са се появявали публично след проваления бунт на наемниците от „Вагнер“, който целеше сваляне на висшето военно командване. Това се случва на фона на стремеж на президента Владимир Путин да затвърди властта си, пише Ройтерс.

Според непотвърдена информация поне един човек е бил задържан и е разпитван.

Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили Валерий Герасимов не се е появявал публично или по държавната телевизия от осуетения метеж в събота, когато лидерът на наемниците Евгений Пригожин поиска Герасимов да му бъде предаден. Той също така не е споменаван в прессъобщения на министерството на отбраната от 9 юни.

67-годишният Герасимов ръководи войната на Русия в Украйна и държи едно от трите „ядрени куфарчета“ на Русия, казват западни военни анализатори.

Друг генерал, който също не се е появявал публично, е Сергей Суровикин, наричан „Генерал Армагедон“ от руските медии заради агресивните си тактики в сирийския конфликт. Той е заместник-командир на руските сили в Украйна.

Според съобщение от вторник на вестник New York Times, позоваващо се на брифинг на американското разузнаване, Суровикин е знаел за бунта и руските власти проверяват дали той е съучастник.

В сряда Кремъл омаловажи съобщението, като заяви, че ще има много спекулации и клюки. В четвъртък той отказа да отговори на въпроси за Суровикин, като пренасочи журналистите към министерството на отбраната, което все още не е публикувало съобщение за него.

На въпрос дали Путин все още има доверие на Суровикин, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също не даде отговор. Той каза само, че Путин работел с министъра на отбраната и началника на Генералния щаб, а не с някой с ранга на Суровикин.

Американски представители заявиха пред Ройтерс в сряда, че Суровикин е подкрепял Пригожин, но западното разузнаване не знаело със сигурност дали той е помогнал по някакъв начин на бунта.

Рускоезичната версия на Moscow Times и военен блогър съобщиха за ареста на Суровикин, а някои други военни кореспонденти с голям брой последователи в Русия, заявиха, че той и други високопоставени военни са разпитвани от Федералната служба за сигурност (ФСС) във връзка с проверка на лоялността им.

Влиятелният канал в „Телеграм“ „Рибар“, управляван от бивше пресаташе на руското министерство на отбраната, съобщи, че се провежда чистка.

Властите се опитвали да прочистят военнослужещите, за които се смятало, че са проявили „липса на решителност“ в потушаването на бунта на наемниците на фона на някои съобщения, че части от въоръжените сили не са направили достатъчно, за да спрат бойците на „Вагнер“ в началния етап от бунта.

„Въоръженият бунт на частната военна компания „Вагнер“ се превръща в претекст за голяма чистка в редиците на руските въоръжени сили“, пише „Рибар“.

Ако бъде потвърден, този ход може да промени начина, по който Русия води войната си в Украйна, която тя нарича „специална военна операция“, и да предизвика сътресения в редиците в момент, когато Москва се опитва да отблъсне украинската контраофанзива.

Той също така може да затвърди позициите или да издигне други високопоставени фигури от армията и службите за сигурност, които са смятани за лоялни.

Министерството на отбраната не е коментирало официално случващото се.

Победители и губещи

Някои руски и западни военни анализатори смятат, че министърът на отбраната Сергей Шойгу, дългогодишен съюзник на Путин, за чиято оставка Притожин също настояваше наред с тази на Герасимов заради предполагаемата му некомпетентност, сега всъщност може да е по-сигурен в поста си.

„Мисля, че той (Пригожин) очакваше, че ще бъде направено нещо за Шойгу и Герасимов, че Путин ще реши в негова полза“, коментира в Twitter Михаил Кофман, руски военен специалист от института Carnegie Endowment.

„Вместо това бунтът му може да гарантира продължаването на мандата им, въпреки че са признати повсеместно за некомпетентни и са ненавиждани в широки кръгове от въоръжените сили на Руската федерация“, допълва той.

Генерал Виктор Золотов, ръководител на Националната гвардия и някогашен бодигард на Путин, изглежда също ще се възползва, след като се появи публично, за да каже, че мъжете му са готови да бранят до смърт Москва от „Вагнер“.

Той говори за възможността да се сдобие с тежко въоръжение и танкове за силите си след бунта.

Отсъствието на Герасимов се наби на очи във вторник, когато Путин благодари на армията, че е предотвратила гражданска война, за разлика от Шойгу, който оттогава се появи няколко пъти публично.

Заместникът на Герасимов, Суровикин, беше видян за последно в събота, когато се появи във видео, призоваващо Пригожин да спре бунта. Той изглеждаше изтощен и не беше ясно дали говори от затвор.

Дара Масикот, експерт по руската армия в института RAND Corporation, коментира, че имало нещо странно във видеото, в което Суровикин се появи с автомат в скута си.

„Преди няколко дни забелязах, че има нещо много неестествено тук. Той не носеше значките си или звездите, показващи ранга му. Да не си ги сложи след над 30 години в армията, дори през нощта? Няма начин“, написа тя в Twitter.

Вчера вечерта в руски медии и в съобщения на блогъри се появи непотвърдена информация, че Суровикин се намирал в центъра за задържане Лефортово, след като бил арестуван.

Алексей Венедиктов, журналист с много връзки, коментира, без да разкрива източниците си, че Суровикин не е говорил със семейството си от събота и че от охранителите му също няма вест. Той обаче заяви, че Суровикин не е държан в Лефортово.

Пригожин, който месеци наред нападаше Шойгу и Герасимов заради предполагаемите им грешки в ръководенето на войната в Украйна, често е хвалел Суровикин, който се радва на повсеместно уважение в армията заради опита си в Чечения и Сирия.

Суровикин, който известно време бе главнокомандващ на въоръжените сили в Украйна, преди да бъде заменен от Герасимов, е считан от западни военни анализатори за ефективен изпълнител и понякога беше спряган от руски военни кореспонденти за потенциален бъдещ министър на отбраната.

Според Лорънс Фрийдман, преподавател по военни изследвания в King's College в Лондон, ако се окаже вярно, отстраняването на Суровикин може да е по-дестабилизиращо за военните усилия на Русия от бунта в събота, „особено ако други съдружници на Пригожин или Суровикин бъдат прочистени".

„Суровикин е жесток, но също и един от най-способните руски командири“, написа Фрийдман в Twitter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Как къде са -канени са на чай на балкон :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 10 месеца
lol ... изпуснал съм ... копейкопоклонниците ще се изпуснат неконтролирано от емоция предполагам ... рашибозушката сгaн отстъпва в Бахмут ... украинците ги плюющщаат и са влезли в градът вече от няколко посоки ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 10 месеца
по стара КГБейска традиция мълчат и чакат пръднятa да се разнесе ... ще направят някъде фойерверки и всичко ще се забрави ... нали водката и цигарите са ефффтини ... ?! ... не е като в гейропатa ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още