IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на "Вагнер" вече е в Беларус, Путин похвали руските войски

Бунтът не разколеба властта на Владимир Путин, сделката за прекратяването му се изпълнява, каза говорителят на Кремъл

19:21 | 27.06.23 г. 1
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Лидерът на руските наемници Евгений Пригожин пристигна в Беларус във вторник въз основа на сделка, която сложи край на краткия бунт на бойците му срещу руската армия, съобщи държавната осведомителна агенция БЕЛТА, като се позова на беларуския президент Александър Лукашенко, предава Ройтерс.

Самолет, в който се смята, че е пътувал Пригожин, кацна в Беларус от южния руски град Ростов рано във вторник.

„Разбирам, че Пригожин вече лети на този самолет. Да, той е в Беларус днес“, каза Лукашенко, цитиран от БЕЛТА.

В Москва президентът Владимир Путин поздрави въоръжените сили, че са предотвратили гражданска война и потвърди властта си след оглавения от Пригожин бунт като протест срещу начина, по който руската армия ръководи конфликта в Украйна.

Руските власти са прекратили също така наказателно дело срещу „Вагнер груп“, съобщи държавната осведомителна агенция РИА „Новости“, изпълнявайки явно още едно условие по сделката, договорена с посредничеството на Лукашенко късно в събота за разрешаване на кризата.

Пригожин, който е бивш съюзик на Путин и бивш затворник, чиито наемници водеха най-кървавите битки от войната в Украйна и понесоха тежки загуби, съобщи по-рано, че ще отиде в съседен Беларус по покана на Лукашенко, който е близък съюзник на Путин.

Сайтът Flightradar24, който следи полетите, показа самолет Embraer Legacy 600 с идентификационни кодове, отговарящи на самолета, свързван с Пригожин в американските санкционни документи. Машината  слезе на височина за кацане близо до беларуската столица Минск.

Първоначално тя се появи за първи път над Ростов, южния руски град, който бойците на Пригожин завладяха по време на бунта.

Вие спряхте гражданска война

В същото време Путин заяви пред 2500 членове на службите за сигурност, събрани на церемония на площад в комплекса на Кремъл, че хората и въоръжените сили са се изправили заедно срещу разбунтувалите се наемници.

„Вие защитихте конституционния ред, животите, сигурността и свободата на нашите граждани. Спасихте Отечеството от разместване на пластовете. На практика вие спряхте гражданска война“, заяви Путин.

Той беше придружен от министъра на отбраната Сергей Шойгу, чието отстраняване беше едно от основните искания на метежниците.

Путин помоли също за минута мълчание в памет на руските военни пилоти, загинали при бунта. Бойците свалиха няколко самолета по време на похода си към Москва, въпреки че не срещнаха съпротива по суша.

Той заяви, че финансите на кетъринг компанията на Пригожин ще бъде разследвана и допълни, че "Вагнер" и нейният основател са получили почти 2 млрд. долара от Русия през миналата година. 

Путин заяви, че винаги е уважавал бойците на "Вагнер", но изтъкна като факт, че групата е била "напълно финансирана" от държавния бюджет. Тя е получила 86 млрд. рубли (1 млрд. долара) от министерството на отбраната между май 2022 г. и май 2023 г. 

Освен това кетъринг компанията на Пригожин "Конкорд" е натрупала 80 млрд. рубли от държавни договори за снабдяване с храна на руската армия, заяви Путин. "Силно се надявам, че в рамките на тази дейност никой не е откраднал нищо или да кажем, че е откраднал по-малко, но, разбира се, ще разследваме всичко това", допълни той. 

По-рано тази година Притожин заяви, че той винаги е финансирал "Вагнер", но е потърсил и допълнително финансиране след началото на войната в Украйна. 

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза на брифинг във вторник, че сделката за прекратяване на метежа се изпълнява. Той допълни, че не знае колко бойци на „Вагнер“ ще подпишат договори с министерството на отбраната.

Песков отхвърли идеята, че властта на Путин е била разколебана от бунта и нарече подобни мисли „истерия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 27.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 5
danchomentata
преди 10 месеца
Курск Брянск большои котьол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още